Internettmonster forklarer svensk inflasjon

Sveriges Riksbank lanserte denne uken et nettspill rettet mot ungdom. Sammen med et internettmonster skal riksbanksjef Urban Bäckström lære 15-24 åringene hva inflasjon egentlig er. Skolen og lærebøkene ligger alt for langt under pari til å ha en sjanse.

Sveriges Riksbank lanserte denne uken et nettspill rettet mot ungdom. Sammen med et internettmonster skal riksbanksjef Urban Bäckström lære 15-24 åringene hva inflasjon egentlig er. Skolen og lærebøkene ligger alt for langt under pari til å ha en sjanse.

Et originalt prosjekt er under oppseiling fra svenske finansmyndigheter:

Ifølge nyhetsbyrået TT skal det nye nettspillet "Stargold" bli en sterk utfordrer til tradisjonelle læringsverktøy i den svenske skolen. Sammen med webbyrået Projector har Riksbanken funnet opp et spill med et internettmonster som skal forklare Sveriges inflasjonsmål, skriver banken i en pressemelding.

En undersøkelse viser at bare 15 prosent av ungdom mellom 15 og 24 år vet hva den sentrale banken gjør. Kun seks prosent vet hva Riksbankens mål er. Det er noe av dette de håper å rette opp ved å bruke den viktigste ungdomskanalen som finnes i dag.

En årsak til ungdommenes dårlige kunnskaper tror riksbanksjef Urban Bäckström kan være brist i skolenes læremidler. Man går da også ut med informasjon til alle landets lærere, samtidig som man utfordrer landets videregående skoler til å delta i spillet.

- Jeg har selv en datter på gymnaset og hennes lærebøker er helt "off", sier Bäckström til TT.

I spillet gjelder det å oppnå et inflasjonsmål på to prosent under ulike scenarier. Ifølge det svenske nyhetsbyrået springer ideen ut fra Federal Reserve, sentralbanken i USA som ledes med stødig hånd av Alan Greenspan. For et par ti år siden var det populært å få aviser og tegneserier med noe av det samme innholdet.

Men til tross for at det ligger en akademisk undertone i nettspillet, nytter det ikke å stille spørsmål fra brukerne om inflasjonsmålene. Man må enten godta rammebetingelsene eller glemme Stargold.

TT stiller det betimelige spørsmålet om ikke den strikte pengepolitikken med den lave inflasjonen nettopp rammer ungdom uten jobb med full tyngde. Men informasjonssjef Michael Wallin i Riksbanken vil ikke være helt med på den beskrivelsen.

Han sier i en pressemelding at en fast svensk kronekurs vil være det beste midlet til å stimulere til tilvekst og dermed øke sjansene for større sysselsetting.

- Mange økonomer slår i dag fast at sammenhengen mellom lav inflasjon og høy arbeidsløshet ikke er så klar som man trodde tidligere, hevder Wallin overfor TT.

Han sier at spillet blant annet kan hjelpe til i forståelsen at økonomiske avgjørelser og endringer ikke gir konsekvenser umiddelbart i økonomien. Som regel tar det ett til to år før innbyggerne vil kunne se gjennomgripende forandringer.

Til toppen