Utviklerprofilen

Følte seg som en inkompetent «bedrager» da han startet: – Netlife lærte meg nesten alt det jeg kan i dag

Nå driver Axel Ferdinand Giæver sitt eget konsulentselskap.

Vi avslutter årets rekke av utviklerintervjuer med et ganske festlig et med Axel Ferdinand Giæver.
Vi avslutter årets rekke av utviklerintervjuer med et ganske festlig et med Axel Ferdinand Giæver. (Foto: Privat)

Nå driver Axel Ferdinand Giæver sitt eget konsulentselskap.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Årets siste utviklerprofil på Digi.no er Axel Ferdinand Giæver (30), som jobber i sitt eget, lille konsulentselskap, Prototypen AS. Han er først og fremst designer, men skriver like fullt kode.

Kan du kort beskrive stillingen og oppgavene dine?
I fagmiljøet blir jeg ofte omtalt som en «digital potet», og det er egentlig en veldig god beskrivelse. Når du jobber som konsulent, må du kunne litt om alt. I løpet av en gjennomsnittlig dag har jeg gjerne jobbet med masse interaksjonsdesign, noe grafisk design, en solid dose front-end og litt tekst. På en god dag får jeg drive med brukertesting av egne løsninger, enten på gata eller ute hos kunde. Sistnevnte er det jeg synes er mest spennende.

Men sånn formelt sett, i tilbud og sånn, skriver jeg «Senior UX designer og kreativ front-end utvikler.» (Det høres fancy ut, gjør det ikke?)

Tenk deg når du spør sjefen om fri, og du er sjefen?

Hvorfor valgte du å starte din egen virksomhet?
Lett. Tenk deg når du spør sjefen om fri, og du er sjefen? Bedre blir det ikke. Jeg blir ofte spurt om jeg savner kolleger, og det hender jo at jeg gjør det, men stort sett føler jeg at jeg får dekket det behovet ute hos kunde. Dessuten er det ikke rent sjelden jeg inviterer noen frilans-«kollegaer» hjem til meg på en kopp aeropresskaffe og parprogrammering. Det har aldri vært kjedelig å drive for seg selv.

Hvor jobber du mest, på kontoret, på hjemmekontoret eller ute hos kunder?
Det siste året har jo vært særdeles preget av et kinkig virus, og det har naturligvis gjort at jeg har sittet hjemme for det meste. Men med videotjenester som Whereby og Zoom er det ikke sånn at jeg sitter «alene». Det blir en del møter gjennom dagen. Dessuten driver jeg nettbutikken swisstime.no sammen med kona mi og en venn av oss, hvor vi selger sveitsiske mekaniske klokker. Så det er sjelden ensomt på hjemmekontoret.

Tidlig i år rigget jeg meg til med et skikkelig skrivebord, en diger skjerm, webkamera (det var vanskelig å skaffe i mars!) og tastatur og mus. Å sitte bøyd over Macen funka ikke i lengden.

Les også

Men før det, før Erna sa at vi måtte holde oss hjemme, satt jeg mye ute hos kunde. Eller hos kundene, blir vel mer riktig å si. Jeg har alltid fordelt kapasiteten min mellom ulike oppdragsgivere.

Hvordan påvirker koronapandemien din arbeidssituasjon?
Alt i alt har det gått strålende, jeg kan ikke si annet enn det. Det var noen rolige dager i august og september, uten at jeg kan skylde på viruset. Utover det har det vært full fart siden jeg startet for 2,5 år siden – pandemi eller ei.

Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du har jobbet med i det siste?
Akkurat nå har jeg tre kunder som jeg jobber aktivt med: Kvale, Virke og Kolonial.no. Sistnevnte har hatt en vanvittig vekst det siste året, og har som følge av det blitt tre ganger så mange innen design og tech siden februar. Det som før har vært ett team, har nå blitt til mange, og min oppgave er å hjelpe Kolonial.no med å etablere et designsystem som gjør det enklere for teamene å jobbe sammen.

Den mest givende oppgaven jeg har hatt på lenge, tatt i betraktning de fine folka som jobber der.

Mye av oppgaven består i å etablere et felles språk og definere prinsipper for design i tillegg til å bygge, systematisere og dokumentere komponenter. Den mest givende oppgaven jeg har hatt på lenge, tatt i betraktning de fine folka som jobber der. De behandler konsulentene sine som ansatte.

I tillegg har jeg det siste året jobbet for Statens vegvesen, reiseselskapet Norwegian Adventure Company og startupen Tørn. Godt og blandet, kan du si.

Hvor lenge har du jobbet som utvikler?
Fatter'n drev et lite reklamebyrå, hvor jeg fikk sommerjobb da jeg var 16. Når de andre ansatte var på ferie, fikk jeg ansvaret for å lage annonser, brosjyrer, visittkort, årsrapporter og alle mulige greier som trykkes på papir.

Det var først et par år senere at jeg ble lei av papir og interessert i koding, og først et par år etter dét igjen at jeg begynte som «webdesigner og utvikler». 20? Ja, sånn cirka da. Så det blir 10 år, det. Siden da har jeg aldri hatt en kjedelig dag på jobb (nesten sant, æresord!).

Har du vært ansatt ved samme sted hele tiden?
Etter å ha vært tre år i reklamebyrå i bartebyen søkte jeg mot hovedstaden og ramlet inn døra hos Netlife Research. Jeg ante ikke hva jeg søkte på, men husker at jeg likte den grønne identiteten de hadde den gangen, og det at de var eksperter på brukervennlighet og andre greier jeg ikke kunne noe om. Jeg fikk tilbud samme dag, og etter å ha sett testlaben på vei ut døra kunne jeg ikke takke nei. Dette var stedet jeg skulle være de neste fire-fem årene.

Netlife lærte meg nesten alt det jeg kan i dag.

Og du verden for en skole … Som yngstemann i selskapet, og med «impostor syndrome» (følelsen av å være en inkompetent «bedrager») herfra til månen, var jeg sjelden særlig høy i hatten. Netlife lærte meg nesten alt det jeg kan i dag.

Etter hvert som selskapet vokste, kjente jeg på et stadig sterkere ønske om å jobbe i et mindre miljø. Det var sånn jeg havnet i Dekode – de som er så gode på WordPress. Der jobbet jeg mye med eCommerce og designsystemer, men også en del med tradisjonelle nettsteder, sjølsagt.

Ettersom Dekode er Gold agency partner i WordPress VIP, fikk jeg gleden av å jobbe med både nasjonale og internasjonale merkevarer, herunder to prosjekter for Facebook.

Etter to gode år i Dekode startet jeg for meg selv.

Hvor gammel var du da du først begynte å lære deg programmering?
18, var det ikke? Nei, vent litt. Det var før jeg kunne kjøre bil. 16, kanskje?

Les også

Hva slags utdannelse har du?
Artig at du spør. Etter å ha gått formgivning på videregående, studerte jeg grafisk design på Norges Kreative Fagskole i Trondheim. Ikke for å tråkke på tær, konfliktsky som jeg er – men det var bortkastet tid. Det mest givende det året, sånn faglig sett, var den uka vi hadde lynkurs i programmering, og de siste tre månedene da jeg skulka skolen for å jobbe hos fatter'n.

Kan jeg ta med en liten digresjon i den forbindelse? Han som ledet det kurset i programmering, en jovial kar fra Røros, stilte klassen et spørsmål:

«Hvor mange her tror at dere kommer til å jobbe med kode om 10 år?»

Jeg og to andre rakk opp hånda.

Han fortsatte: «Dere andre, dere kommer mest sannsynlig ikke til å få bruk for utdannelsen deres.»

Ganske artig, med tanke på at vi studerte grafisk design. Jeg tror han fikk rett.

Hvilke plattformer utvikler du vanligvis for?
Jeg laget en iPad-app for Legeforeningen en gang, et sånn superenkelt puslespill. Husker ikke hva de skulle bruke det til.

Utover det har det vært alt mulig rart med www foran.

… jeg lukker øynene og trykker «Fullfør ordre».

Hvilken pc-plattform/OS foretrekker du selv å bruke? 
Mac, sjølsagt. Jeg fikk min første Mac da jeg var 16 – en skikkelig arbeidshest av en MacBook Pro. Den hadde jeg i mange år før jeg måtte oppgradere. Og det er kanskje svaret? Apple lager så bra greier at de holder i mange, mange år. Aluminium, vet du. Og så har jeg tvangstanker som gjør at når jeg først bytter, da MÅ den være toppspekka. Jeg har hørt at mange Apple-brukere har det sånn, og at Apple er fullt klar over det. Derfor tar de seg godt betalt for de ekstra gigabytene, men jeg lukker øynene og trykker «Fullfør ordre».

Det er klart at det hjelper at produktene deres ser uforskamma bra ut, og at alt annet av dingser i hjemmet er Apple, og at de snakker greit sammen og sånn. Jeg prøvde Android i to uker, da iPhonen min var på verksted, og det var to begredelige uker. Sånn telefonmessig.

Hvilke programmeringsspråk benytter du?
Det går i HTML, CSS og JavaScript, og bitte litt PHP. De to siste der er jeg så junior på at jeg nesten ikke tør å kalle meg utvikler. Men det er utrolig hvor langt du kommer med å kopiere andres kode, justere de delene du forstår deg på, og så late som om det var du som skrev alt. Så lenge det funker, sier jeg.

Det er utrolig hvor langt du kommer med å kopiere andres kode.

Dessuten har jeg blitt en røver på Statamic – et lite flatfil-CMS uten database. Vi brukte Statamic når vi lagde prototyper i Netlife, og jeg har fulgt CMS-et siden. Alle nettsteder jeg utvikler selv, blir laget i Statamic.

Hva er favorittspråket og hvorfor?
Det må være CSS. Jeg føler jeg mestrer CSS til fingerspissene, og det hjelper å komme fra et punkt i historien da man faktisk skrev CSS, i en CSS-fil. Uten masse abstraherende kompilatorer og NPM og React og greier. Jeg ser mange sitter og jobber i inspect-mode i nettleseren i disse dager, og faktisk skriver og tester CSS-en sin der. Det synes jeg er fascinerende. Det er mange ganger jeg tenker at vi har gått for langt med «dependencies» og rammeverk og alt som må til for å lage enkle greier.

Les også

Hvilke to verktøy greier du deg ikke uten, og hvorfor?
Jeg er litt gammeldags, så selv om Miro er kult, synes jeg tavle er best. Det er lite som kan konkurrere mot et knippe kloke mennesker og en whiteboard. Post-it lapper hjelper også.

Og så har du Macen. Alt skjer jo der, og den leverer hver eneste gang. Bortsett fra den gangen jeg sølte kaffe over tastaturet, snudde Macen på hodet for å la kaffen «renne av» og trodde alt var greit – fem minutter senere så det ut som om skjermen gikk på LSD. Du kan tro jeg var stressa.

Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?
Jeg digger å observere noen som tester en løsning jeg har vært med på å lage, og selve intervjudelen i kvalitativ testing. Det morsomste er å late som om man ikke har vært med på arbeidet, slik at testpersonen tør å tenke høyt og gi sin ærlige mening. «Så fint at du la merke til det, det skal jeg ta med tilbake til de som har jobba med løsningen.»

Det er helt utrolig hva man oppdager under bruker-testing.

Det er helt utrolig hva man oppdager under brukertesting, og det overrasker meg at ikke flere gjør det til en fast del av prosessen sin. Det er jo mye dyrere å la hundretusenvis av brukere «teste» løsningen før du skjønner at du må endre på noe, enn å bare brukerteste løsningen på fire-fem stykker før du lanserer. Feil vil du finne uansett.

Jeg prøver å leve etter mottoet: Test alt. Alltid.

Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?
Internett. Jeg gjør flere hundre Google-søk hver dag, og de fleste av dem er faglige ting jeg lurer på, eller fremmedord folk bruker som jeg ikke er modig nok til å spørre hva betyr. Jeg prøver å bli flinkere på det. Å bli mer modig, altså.

Før var jeg på masse konferanser som jobben betalte for, men for meg handlet det mest om reisinga. Jeg klarte sjelden å hente så mye ut av konferansene, sånn faglig sett. Og inspirasjon har jeg nok av.

I hvilken grad har metoder og teknologier som DevOps, maskinlæring, nettsky og konteinere endret måten du jobber på?
Nada. De greiene der er langt over mitt hode. Heldigvis jobber jeg ofte med dyktige folk som har greie på sånt.

En annen ting jeg har lagt merke til, er at alt har blitt mye mer komplisert og abstrahert, og du må ha terminal til alt mulig rart.

Ser du noen trender framover som virkelig vil forandre hverdagen til utviklere?
Godt spørsmål. Det er mye snakk om Design Tokens om dagen, men det er vel bare et fancy ord for mapping av variabler (og det har vi brukt lenge, har vi ikke?). En annen ting jeg har lagt merke til, er at alt har blitt mye mer komplisert og abstrahert, og du må ha terminal til alt mulig rart.

Jeg tipper at faggrenen «front-end» vil bli mye mer spesialisert i årene som kommer, at man ikke kan være god på alt lenger. Det har skjedd innen design for lenge siden.

Hvilke teknologier eller fagområder skulle du gjerne kunnet mer om?
Det må bli JavaScript og API-er. Jeg føler jeg er ganske habil på å lese JS, og i de fleste tilfeller kan jeg hacke noe som allerede er lagd, slik at det til slutt gjør det jeg vil det skal gjøre. Men å skrive noe fra bånn av? Det kan jeg ikke, rett og slett.

Det mest avanserte jeg gjør med API-er, er å rendre en layout med innhold fra en JSON-fil, for eksempel fra et Google Spreadsheet (det funker ganske bra, faktisk!). Men det å sende data tilbake, via API-et, det kan jeg ikke ennå. Det hadde vært kult å få til.

Deltar du jevnlig på konferanser? I så fall, hvilken er den viktigste for deg?
Nei, det er lenge siden. Den siste «konferansen» jeg var på, var Baymard Institute i København – en skole som spesialiserer seg på research av adferden til folk som bruker nettbutikker. Flinke folk. Etter en hel uke på skolebenken, ble jeg sertifisert som E-Commerce UX Professional. Det er fint å ha på LinkedIn-profilen, vet du.

Det måtte jeg google. Så der har du vel svaret.

Hvilket forhold har du til innebygd personvern?
Det måtte jeg google. Så der har du vel svaret. Men sånn rent prinsipielt er jeg over snittet opptatt av personvern. Det er utrolig hvordan tjenester som Google Maps kan bli så presise av å samle enorme mengder data, men på den annen side er det ikke så kult når giganter systematisk samler data uten å spørre. Særlig når de selger alt videre til høystbydende.

Bidrar du, enten i jobben eller på fritiden, til noe åpen kildekode-prosjekt – i så fall, hvilke(t)?
Ikke mye. De små bidragene jeg har kommet med på Github, har vært gjennom bugrapporteringer i kjølvannet av ny versjon av Statamic CMS – det lille CMS-et jeg er så glad i. Etter et par dager er det som regel fikset.

Hvor mye programmerer du på fritiden?
Å si ingenting blir å ta i. Men svært lite. Jeg har laget en liten app hvor jeg og noen kompiser logger resultatet hver gang vi spiller squash. Da får man statistikk og greier og kan se hvem som er best over tid. Det kan jo være kjekt. Jeg lagde også en app til kona mi da vi hadde 10 års bryllupsdag.

Les også

Har du noen (andre) hobbyer?
I fjor fikk jeg dilla på toppturer. Heldigvis året før folk fikk beskjed om å holde seg innenriks, og «alle» plutselig på død og liv skulle dokumentere hvor flinke de er til å gå i fjellet. Det ble færre sånne turer i år for min del. Orker ikke stå i kø.

Etter at landet stengte i mars, bestemte jeg meg for å lære mer om vin. Særlig hvitvin, for det var for meg uoppdagede marker. Nå har jeg en liten samling i kjelleren.

Hva gleder du deg mest over ved å jobbe som utvikler?
Det må være gleden av å se umiddelbare resultater. Det er utrolig fascinerende å kunne bygge noe, noe som rører på seg. Jeg synes også det å jobbe med tilgjengelighet, er veldig moro. Hvordan små justeringer som er nødvendige for noen, kan være bra for alle.

Løsningen kommer som regel dagen etter, når jeg har sovet på det.

Opplever du at jobben som utvikler har noen negative sider?
Det er klart at det kan være litt frustrerende de dagene du sitter i fem timer for å løse en tilsynelatende liten ting og googler deg i hjel før du gir opp for dagen. Særlig når du ikke klarer å legge problemet fra deg, og du blir liggende og tenke på det om natta. Løsningen kommer som regel dagen etter, når jeg har sovet på det. Det er ganske fascinerende, egentlig.

Hva er det beste frynsegodet du får?
Mye ferie! Det er en av de tingene du kan unne deg når du jobber for deg selv. Jeg prøver å minne meg selv på at jeg jobber for å leve – jeg lever ikke for å jobbe.

Og frynsegoder kan komme fra uventet hold! En gang ringte Nina fra Norwegian Adventure Company, en kunde av meg, og spurte om jeg og kona ville bli med på Arctic Haute Route Ski & Sail i Lofoten. De hadde fått en avlysning på grunn av covid-19 og hadde to ledige plasser. Alt vi måtte dekke selv var flybilletter. Da skjønner du at du jobber med bra folk. Men så stengte Norge, og turen ble utsatt til neste år …

Du finner mange flere utviklerintervjuer på vår samleside » 

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen