Mads må bruke XCode, men syns det er et makkverk av et IDE

– Hadde Apple gitt like mye kjærlighet til utviklerne som de gir sluttbrukerne, kunne ting blitt bra!

Mads må bruke XCode, men syns det er et makkverk av et IDE
Mads Mobæk er utvikler og har startet sin egen virksomhet. Foto: Privat

Ukens utviklerprofil er Mads Mobæk (33). Han er eneste ansatte i Mente AS, som han eier selv.

Kan du kort beskrive stillingen og oppgavene dine?
En produktutviklings-potet, det vil si alt som trengs for å få ut en app, herunder utvikling, design, konsept, forretningsmodell, administrativt og markedsføring.

Hvorfor har du valgt å starte ditt eget selskap?
Å starte for meg selv er en drøm jeg alltid har hatt, men som jeg ikke ville gjøre før jeg fant riktig konsept. Da jeg fant ut at jeg kunne hjelpe folk med «Getting Things Done» (GTD) og samtidig kunne produktutvikling, ble det starten på Mente. Det passet også bra å gjøre det nå, hvor jeg ikke har så mange forpliktelser å forholde meg til.

Nedsiden er at jeg savner folk til tider.

Hvor jobber du mest, på kontoret, på hjemmekontoret eller ute hos kunder?
Min egen leilighet er faktisk kontoret inntil videre. Det fungerte veldig bra etter å ha fått inn en ordentlig pult, skjerm og stol. Nedsiden er at jeg savner folk til tider. På den andre siden er det deilig å kunne jobbe uforstyrret og fokusert.

Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du har jobbet med i det siste?
Mente er appen og prosjektet jeg har jobbet fulltid med det siste året. Den er ikke ute ennå, men jeg sikter på lansering i andre kvartal i år. Det er en app som skal hjelpe folk fra «to-do» til «done».

Les også

I motsetning til «alle» andre todo-apper der ute, så er forskjellen at Mente også lærer deg en underliggende prosess basert på «Getting Things Done». Det gjør forhåpentligvis at folk får mer ut av listene sine, i stedet for at det blir en kilde til dårlig samvittighet. Før jeg startet for meg, selv jobbet jeg på ulike produktutviklingsprosjekt i Bekk, som for eksempel Spleis (SpareBank1) og Leile (SiO).

Hvor lenge har du jobbet som utvikler?
Ni år på papiret (siden jeg var ferdig med masteren), men jeg har hatt sideprosjekter siden jeg var 18.

Har du vært ansatt ved samme sted hele tiden?
Nei, jeg kommer nettopp fra ni år Bekk, hvor jeg jobbet i tverrfaglige produktutviklingsteam. Det har vært fantastisk gøy og lærerikt, men nå kjente jeg at tiden var inne for å satse på eget produkt og selskap.

Det var gøy helt til brevet fra Tono kom.

Hvor gammel var du da du først begynte å lære deg programmering?
Jeg mener det var i 8. klasse. Jeg hadde fått tak på en CD med FrontPage og ble raskt hekta på å lage nettsider. PHP & MySQL var inngangen til programmering, og ett av mine første prosjekter var en side hvor du kunne laste ned alle sangene fra VG-listen. Det var gøy helt til brevet fra Tono kom.

Hva slags utdannelse har du?
En bachelor i programmering fra NITH og en master i Enterprise Systems Architecture fra NITH/Brunel University. Siden den gang har jeg bygget en bredere T-profil for å kunne drive produktutvikling, men tyngden min er fortsatt innen utvikling.

Hvilke plattformer utvikler du vanligvis for?
Web er det jeg historisk sett har jobbet mest med, men det siste året har det kun vært iOS.

Hvilken pc-plattform/OS foretrekker du selv å bruke?
Definitivt Apple. Antakelig fordi det er det jeg er vant til, men også fordi det er der jeg er mest produktiv, opplever minst forstyrrelser fra OS-et og at ting stort sett fungerer som jeg vil.

Hvilke programmeringsspråk benytter du?
Swift, Java og JavaScript/TypeScript

Hva er favorittspråket og hvorfor?
Jeg har fått veldig sansen for Swift, fordi det er et moderne, typesikkert og elegant språk. Det har vært veldig behagelig å jobbe i etter mange år med JavaScript og TypeScript.

Hadde Apple gitt like mye kjærlighet til utviklerne som de gir slutt-brukerne, kunne ting blitt bra!

Hvilke to verktøy greier du deg ikke uten, og hvorfor?
Dessverre må jeg si XCode, fordi det er det eneste fullverdige verktøyet å drive native iOS-utvikling i. Samtidig er det et makkverk av et IDE, sammenlignet med for eksempel IntelliJ. Dokumentasjonen er også dårlig. Hadde Apple gitt like mye kjærlighet til utviklerne som de gir sluttbrukerne, kunne ting blitt bra!

Det andre verktøyet er Things, som er verktøyet jeg bruker for GTD inntil Mente er ferdig nok til å kunne erstatte det.

Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?
Aller best liker jeg de oppgavene hvor man kan gjøre en forskjell og selv lærer noe nytt. Typisk oppgaver som er fokusert på hva man skal oppnå med produktet, og hvor man har spillerom til å vurdere ulike løsninger, verktøy og teknikker for å komme i mål. En slags tverrfaglig miks hvor jeg kan være høyt og lavt i samme oppgave.

Les også

Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?
Kolleger og venner i bransjen er fine kilder. I tillegg leser jeg mye faglitteratur, som jeg stort sett finner via Amazon. Samt podcasts, Reddit, Hacker News og ulike fagblokker.

I hvilken grad har metoder og teknologier som DevOps, maskinlæring, nettsky og konteinere endret måten du jobber på?
Det er natt og dag! Med riktige verktøy og plattform i dag er det veldig lite friksjon fra idé til produksjon, og man kan fokusere på produktutvikling og verdiskapning mesteparten av tiden. For meg er det helt uaktuelt å gå tilbake til en jobb hvor jeg ikke har autonomi til å release selv og jobbe i skyen.

Ser du noen trender framover som virkelig vil forandre hverdagen til utviklere?
Sky er jo en trend som har vært en stund, men det er fortsatt en del som ikke har kommet seg over. En annen er større krav til hva en utvikler skal kunne. Det dreier seg om både om bredde (helhetsforståelse for produktutvikling) og dybde innenfor ulik teknologi. Jeg tror det blir flere og tydeligere karriereveier for utviklere som vil jobbe i bredden og for dem som vil bli skikkelig gode og spesialiserte i dybden.

Hvilke teknologier eller fagområder skulle du gjerne kunnet mer om?
Kotlin, Android og maskinlæring er ting jeg gjerne skulle satt meg inn i. Det å kunne litt mer om markedsføring og salg, hadde heller ikke skadet.

Deltar du jevnlig på konferanser? I så fall, hvilken er den viktigste for deg?
Nei, det er ikke et format som funker så bra for meg. Sikkert fordi jeg ikke er en naturlig mingler/networker. Og selve innholdet synes jeg det er mye bedre å se i opptak, hvor det er lettere å navigere.

Les også

Hvilket forhold har du til innebygd personvern?
Det meste av innebygd personvern vil jeg si er sunn fornuft og gode designprinsipper, så det er alltid i bakhodet i større eller mindre grad.

Bidrar du, enten i jobben eller på fritiden, til noe åpen kildekode-prosjekt – i så fall, hvilke(t)?
Nei, dessverre. Det nærmeste jeg kommer blir å kommentere på issues på Github.

Hvor mye programmerer du på fritiden?
Oi, det er litt vanskelig å svare på. I hvert fall nå med egen selskap og hvor jeg styrer arbeidsdagen selv. Noen uker er det ingenting. Andre uker kan det være flere kvelder og lørdag/søndag. Jeg prøver å ta det litt etter behov og dagsform.

Har du noen (andre) hobbyer?
Jeg er veldig glad i friluftsliv, marka og ski. Brettspill er også en favoritt.

Det er vanskelig å snakke om jobben med folk som ikke er i bransjen selv.

Hva gleder du deg mest over ved å jobbe som utvikler?
At jeg kan være problemløser på fulltid og bidra til å gjøre en forskjell i folks liv, samtidig som det også er hobbyen min.

Opplever du at jobben som utvikler har noen negative sider?
Det er i hvert fall to ting. Det ene er at man sitter i ro alt for mye, det andre er at det er vanskelig å snakke om jobben med folk som ikke er i bransjen selv.

Hva er det beste frynsegodet du får?
Akkurat nå er det ekte autonomi til å styre selskap og produktutvikling selv. Ikke minst å kunne ta fri og stikke i marka når det er sol, og jobbe lengre på regnværsdager.

Du finner mange flere utviklerintervjuer på vår samleside »

Les også

;