Utviklerprofilen

Som redaksjonell utvikler kan Hannah Amanda grave seg ned i materialet til nyhetssakene

Les ukens utviklerintervju.

Hannah Amanda Hansen er datajournalist i TV 2.
Hannah Amanda Hansen er datajournalist i TV 2. (Foto: Privat)

Les ukens utviklerintervju.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Ukens utviklerprofil er Hannah Amanda Hansen (som er 917.742.853 sekunder gammel, sånn cirka), som er datajournalist for Nyhetene og Sporten i TV 2. Hun jobber i en ganske nyetablert gruppe som heter Lab2, som skal bistå med sin faglige kompetanse i nyhetssakene TV 2 satser på. Gruppen jobber med alt fra dataanalyse på gravesaker til front-end-løsninger for historiefortelling. Gruppen består av to datajournalister, en designer og en leder. 

Kan du kort beskrive stillingen og oppgavene dine?
Oppgavene mine kan være alt fra å jobbe med front-end-løsninger som formidler krevende nyhetssaker, til å vaske og strukturere datasett slik at vi sammen med journalistene kan finne svar på spørsmål.

Da jeg fikk sjansen til å jobbe for TV 2 som datajournalist, så var det en nobrainer.

Hvorfor valgte du akkurat denne arbeidsgiveren?
Jeg verdsetter god journalistikk og historiefortelling. Da jeg fikk sjansen til å jobbe for TV 2 som datajournalist, så var det en nobrainer. Det var altfor fristende å jobbe en plass der jeg kan bruke mine tekniske ferdigheter til å tilfredsstille min egen nysgjerrighet på verden. Det får man gjøre når man jobber med nyhetene og gravesaker – i hvert fall hos TV 2 som har så bred dekning både nasjonalt og internasjonalt.

Hvor jobber du mest, på kontoret, på hjemmekontoret eller ute hos kunder?
Mest på kontoret. Det er viktig å være i nærheten av redaksjonen. Jeg jobber hjemme om jeg virkelig må konsentrere meg om noe krevende.

Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du har jobbet med i det siste?
Siden jeg begynte i april, har jeg jobbet mest med ett graveprosjekt i TV 2. Det er et samarbeid mellom Sporten, Nyhetene og Lab2. Der har jeg jobbet med vasking og analyse av data.

I skrivende stund jobber jeg med en front-end-løsning for det vi kaller en «langles». Kort fortalt, så er det en lang artikkel med mye innhold, som benytter seg av et fortellende narrativ for å formidle nyhetssaken til leseren.

Med litt JavaScript og CSS så kan sånne artikler virkelig fenge leseren. Man kan forvandle kompliserte og viktige nyhetssaker til innhold som er lett å fordøye, uten at man må «dumme» ned saken.

Hvor lenge har du jobbet som utvikler?
~3 år.

Har du jobbet på samme sted hele tiden?
Nei, rett etter universitetet så begynte jeg å jobbe hos Knowit Experience Bergen som webutvikler. Veldig fin arbeidsplass med masse hyggelige mennesker. Jobbet der i 2,5 år før jeg begynte i TV 2.

Hvor gammel var du da du først begynte å lære deg programmering?
Jeg var 3 år gammel da jeg skrev min første Hello World i Delphi. Neida! Jeg var ingen wiz-kid. Tross en slekt med programmerere som oppfordret meg til å lære, så dyppet jeg ikke tærne i det bassenget før jeg var 20 år. Trassalderen varte lenge, og jeg var for opptatt med kunst og forskning – planen var å bli lingvist.

En nysgjerrighet for matematisk logikk, programmering og algoritmer ledet meg inn i en master i informatikk.

Hva slags utdannelse har du?
Ved Universitetet i Bergen tok jeg bachelor i kognitiv vitenskap – et tverrfaglig forskningsområde som bruker teknikker fra blant annet kunstig intelligens, psykologi og lingvistikk til å forstå sinnet. Det var her jeg ble eksponert for informatikkverdenen. En nysgjerrighet for matematisk logikk, programmering og algoritmer ledet meg inn i en master i informatikk.

Hvilke plattformer utvikler du vanligvis for?
Hovedsakelig weben.

Hvilken pc-plattform/OS foretrekker du selv å bruke?
Jeg foretrekker å jobbe i ikke-Windows.

I studietiden brukte jeg Ubuntu, men i min første jobb ble jeg bedt om å velge mellom OS X og Windows. Jeg er på ingen måte en fanatiker, men Windows er ikke min kopp med chai latte. Siden den gang har arbeidsmaskinen min alltid vært en Mac. De er brukervennlige, fine og har Unix i bånn.

Hvilke programmeringsspråk benytter du?
I det siste har jeg skrevet mye i Python og JavaScript.

Hva er favorittspråket og hvorfor?
Python. Det er ikke et perfekt språk, men det er lett å lese, lære og skrive. Det finnes gode intuitive biblioteker for alt, og språket har et godt miljø av utviklere rundt seg.

Hvilke to verktøy greier du deg ikke uten, og hvorfor?
Terminalen og git. Alle som har brukt disse vil forstå hvorfor.

Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?
Nye oppgaver, men mer spesifikt oppgaver som gir meg ny innsikt til hvordan verden henger sammen.

Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?
Vanskelig å vite om man til enhver tid er oppdatert. Min strategi, foreløpig, er å fokusere på hvordan jeg kan skrive kode og produsere leveranser av høyest kvalitet. Jeg tenker at prosjektets behov og kravet om kvalitet vil lede meg til å være faglig oppdatert der det trengs. Enten jeg får den informasjonen fra en kollega, kilder på internett, eller på konferanse.

Ellers, så hører jeg mye på podcast. Changelog Media produserer veldig mye bra.

I hvilken grad har metoder og teknologier som DevOps, maskinlæring, nettsky og konteinere endret måten du jobber på?
Min profesjonelle karriere som programmerer har jo så vidt begynt. Disse teknologiene har alltid vært tilstede, så jeg kan ikke si de har endret måten jeg jobber på.

Utviklings-verdenen er enorm med mange bevegelige deler.

Ser du noen trender framover som virkelig vil forandre hverdagen til utviklere?
Nei. Utviklingsverdenen er enorm med mange bevegelige deler. Den er under konstant endring.

Det finnes nok folk som kan mene mye om dette, men jeg er ikke en av dem. Dog, jeg skulle likt å slå av en prat med noen som har oversikt over kommende trender :)

Hvilke teknologier eller fagområder skulle du gjerne kunnet mer om?
Uten tvil, statistikk og sikkerhet. Begge disse fagområdene tilbyr en økt forståelse for hvordan mye av vår verden fungerer.

Deltar du jevnlig på konferanser? I så fall, hvilken er den viktigste for deg?
Ja, det gjør jeg. Både innenfor journalistikk og IT, men viktigst for meg er vel Booster i Bergen. Min stilling i komiteen gjør meg nok biased, men jeg mener Booster er én av de beste IT-konferansene i Norge. Booster har mange gøye og lærerike workshops, og en kjempefin atmosfære. Folk kommer for å lære og bli kjent.

Hvilket forhold har du til innebygd personvern?
Takknemlighet. Det er noe alle som har brukere burde benytte seg av det som designprinsipp.

Jeg mener at man skal kunne være en Firefox-bruker over hele internettet.

Bidrar du, enten i jobben eller på fritiden, til noe åpen kildekode-prosjekt – i så fall, hvilke(t)?
Nei, ikke direkte, men alle front-end-løsninger jeg leverer skal støtte open source-nettlesere slik som Firefox og Chrome. Firefox er lite brukt av våre lesere, men jeg støtter av prinsipp. Jeg mener at man skal kunne være en Firefox-bruker over hele internettet. Det har ikke alltid vært slik, og vi må jobbe for å at det skal fortsette.

Hvor mye programmerer du på fritiden?
Fritid? Tja, det varierer. Jeg er veldig glad i jobben min, så det er litt vanskelig å skille jobb og fritidsprogrammering. Hvis jeg har et ledig øyeblikk, eller kommer på en strålende idé i dusjen, så jobber jeg gjerne med noe som kan forbedre det prosjektet jeg er på.

Har du noen (andre) hobbyer?
Ja, hobbyene går litt på rundgang, men jeg er veldig glad i buldring, aerial yoga, maling, tegning, kunst, og populærvitenskapelige bøker.

Hva gleder du deg mest over ved å jobbe som utvikler?
Måten min virkelighetsoppfatning endrer seg for hvert nytt konsept jeg lærer.

Opplever du at jobben som utvikler har noen negative sider?
Det at det er nesten umulig å beskrive for ikke-utvikler hva ens arbeidshverdag består av. Man kan fort føle seg isolert, og det er litt frustrerende.

Hva er det beste frynsegodet du får?
Det finnes mange frynsegoder hos TV 2, men viktigst av alt for meg er muligheten til å grave meg ned i materialet til nyhetssakene våre.

 Du finner mange flere utviklerintervjuer på vår samleside »

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen