Utviklerprofilen

Steffen mener utviklere i større grad må lære seg å behandle geografiske data

Les ukens utviklerintervju.

Steffen Pøhner Henriksen er seniorutvikler hos Geodata og er naturligvis opptatt av bruken av geografiske data.
Steffen Pøhner Henriksen er seniorutvikler hos Geodata og er naturligvis opptatt av bruken av geografiske data. (Foto: Ove Helset)

Les ukens utviklerintervju.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Ukens utviklerprofil er Steffen Pøhner Henriksen (29), som er senior systemutvikler i utviklingsavdelingen til Geodata. 

Kan du kort beskrive stillingen og oppgavene dine?
Jeg bruker webteknologi sammen med geografisk informasjon til å forenkle arbeidsprosesser, lage gode brukeropplevelser og visualisere komplekse datasett på en lettfattelig måte. Prosjektene jeg jobber i kan være små eller store, og spenner over mange ulike fagfelt og disipliner. Ofte er det en fagapplikasjon hvor kartet står i sentrum, som lages, men det kan også være applikasjoner som skal opplyse eller engasjere.

Hvor jobber du mest, på kontoret, på hjemmekontoret eller ute hos kunder?
Jeg jobber mest på kontoret. Det er der jeg har mine gode kolleger som jeg kan bruke til å sparre komplekse spørsmål med. En del av hverdagen er også møter med kunder, og da foretrekker jeg å være på kontoret for å møte dem fysisk. Da får man en helt annen kontakt enn om møtet blir holdt via videokonferanse.

Jeg har også hjulpet Bymiljø-etaten i Oslo Kommune med å registrere parkeringsplasser og lage skiltplaner i Oslo sentrum.

Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du har jobbet med i det siste?
Nå lager jeg, sammen med et dyktig team, en app for Telenor som skal hjelpe montører i felt. Løsningen baserer seg på React Native og kartet er en sentral del. Appen vil gjøre arbeidet til montørene mer effektivt, gi bedre oversikt og spare Telenor for store kostnader.

Jeg har også hjulpet Bymiljøetaten i Oslo Kommune med å registrere parkeringsplasser og lage skiltplaner i Oslo sentrum i forbindelse med innføringen av beboerparkering. Alle parkeringsplasser i Oslo ble registrert i en database som muliggjør mer effektiv saksbehandling, bedre rapportering og ny kunnskap ved hjelp av analyse. Bymiljøetaten i Oslo er flinke til å tenke fremover, og gullgruven de har av geografiske skaper grobunn for nye og innovative løsninger som vil hjelpe Oslos innbyggere i fremtiden.

Hvor lenge har du jobbet som utvikler?
Jeg har jobbet som utvikler i fire år.

Har du jobbet på samme sted hele tiden?
Jeg har jobbet samme sted siden jeg ble uteksaminert.

Hvor gammel var du da du først begynte å lære deg programmering?
Jeg lærte meg programmering først da jeg begynte på universitetet. Jeg var da 19 år.

Hva slags utdannelse har du?
Jeg har en mastergrad i Ingeniørvitenskap og IKT fra NTNU med en fordypning i geomatikk. Geomatikk er innsamling, bearbeiding, tolkning og presentasjon av geografiske data. Samtidig tok jeg så mange datafag jeg kunne så jeg har ett ben godt plantet i IT, og det andre i en tradisjonell ingeniørdisiplin.

Hvilke plattformer utvikler du vanligvis for?
Jeg utvikler vanligvis webapplikasjoner. Webben er tilgjengelig, enorm og åpen av natur. Der kan jeg nå flest mulig og kan rulle ut nye versjoner kontinuerlig.

Hvilken pc-plattform/OS foretrekker du selv å bruke?
Etter å ha brukt ulike linuxdistribusjoner, Windows og OS X, har jeg funnet ut at det viktigste for meg er kodeeditoren, nettleseren og terminalen. Jeg får gjort det jeg ønsker uavhengig av plattform. Når det er sagt, savner jeg ofte terminalen på Macen min hjemme når jeg sitter på Windows-PC-en på jobben i PowerShell.

Hvilke programmeringsspråk benytter du?
Jeg benytter aller mest JavaScript, men du kan også se meg kode Python eller C# når oppgaven tilsier det.

Jeg får gjort det jeg ønsker uavhengig av plattform.

Hva er favorittspråket og hvorfor?
Favorittspråket er JavaScript! Jeg liker friheten det gir og at det nå er overalt. Det er mange veier til målet, om jeg ønsker å skrive objektorientert, kan jeg det, men jeg kan også skrive med funksjonelle prinsipper.

Man kan lage apper, desktopapplikasjoner, programmere mikrokontrollere og lage tjenester serverside med JavaScript. Det betyr ikke at det alltid er det beste språket for alle implementasjoner, men man kan! Mange misliker nok at det ikke er typet, og at det nettopp gir så mange muligheter til å implementere det samme på ulike måter. Jeg liker derimot at jeg kan lære av andre for å bli bedre selv, og at det er så enkelt å dele kode som kjører i nettleseren.

Hvilke to verktøy greier du deg ikke uten, og hvorfor?
Jeg må høre på musikk, radio eller podcast for å kunne konsentrere meg uavbrutt i det åpne landskapet jeg jobber i. Jeg er også avhengig av en kodeeditor jeg kjenner godt og som er konfigurert til den typen oppgaver jeg løser. For tiden benytter jeg Visual Studio Code som editor.

Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?
Jeg liker aller best å lære noe nytt. Enten det er ny teknologi eller bransjespesifikk kunnskap som en kunde sitter på.

Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?
Jeg bruker mye tid på kanaler som Medium, HackerNews, Reddit og blogger for å finne ny kunnskap. YouTube er også et sted hvor jeg stadig finner godt innhold blant mye grums. Det er også viktig å ha noen prosjekter på si, hvor man kan teste nye språk, rammeverk og fremgangsmåter, synes jeg.

Det er også viktig å ha noen prosjekter på si.

I hvilken grad har metoder og teknologier som DevOps, maskinlæring, nettsky og konteinere endret måten du jobber på?
Konteinere og nettskyen er en sentral del av arbeidshverdagen, og har endret hvordan jeg jobber i stor grad. Vi benytter Docker-konteinere og Kubernetes til å levere karttjenester via Amazon på jobben.

Jeg jobber nå mindre med konfigurasjon i brukergrensesnitt, og skriver konfigurasjonsfiler som sjekkes inn i kildekontrollen i stedet. Orkestreringsverktøy som Kubernetes og monitorering i Amazon gjør at jeg kan gå hjem fra jobb og ikke bekymre meg for at noe ikke skal fungere i kritiske tjenester eller applikasjoner.

Ser du noen trender framover som virkelig vil forandre hverdagen til utviklere?
VR-teknologi har potensialet til å endre hvordan alle jobber med datamaskiner. Jeg kan se for meg hvordan vi ikke benytter flate skjermer lengre, men kan lage en virtuell arbeidsstasjon i en virtuell verden. Man kan sette opp så mange skjermer man vil, og oppleve informasjon og programmering på kroppen.

En annen tydelig trend er at geografiske data spiller en stadig større rolle for å forstå verden rundt oss. Fra for eksempel smarttelefoner, satellitter, droner og IoT-enheter strømmer det inn mer data enn noen gang, og det aller meste har en posisjon.

Med denne posisjonen kan man berike informasjonen ytterligere og se mønstre man ikke kunne se før. Jeg tror utviklere i større grad fremover må lære seg å behandle geografiske data for å kunne gi brukerne den opplevelsen de forventer av applikasjoner i fremtiden.

Jeg tror utviklere i større grad fremover må lære seg å behandle geografiske data for å kunne gi brukerne den opplevelsen de forventer av applikasjoner i fremtiden.

Hvilke teknologier eller fagområder skulle du gjerne kunnet mer om?
Kunstig intelligens, og spesielt maskinlæring, er det jeg fokuserer på å lære meg mer om nå. Det er spennende hvordan man kan benytte geografisk informasjon sammen med kjente datasett til å se nye trender i data man ikke har kunnet se tidligere.

Deltar du jevnlig på konferanser? I så fall, hvilken er den viktigste for deg?
Jeg deltar relativt ofte på konferanser. Den viktigste konferansen jeg deltar på er Esri Developer Summit (DevSummit) i Palm Springs. Der møter jeg andre kartinteresserte utviklere i fleng som jeg kan diskutere med, bli inspirert av og skape relasjoner til. Konferansen viser det ypperste av applikasjoner hvor kart og geografi er i sentrum.

Hvilket forhold har du til innebygd personvern?
Innebygd personvern er en sentral del av alle moderne utviklingsprosjekter. Informasjonen om hvem man er tilhører hver enkelt, og man skal vite hva man gir fra seg av slik informasjon. Som utvikler må man være prinsippfast og ikke gå på akkord med personvern.

Bidrar du, enten i jobben eller på fritiden, til noe åpen kildekode-prosjekt – i så fall, hvilke(t)?
Jeg skriver ikke kode i et åpent kildekode-prosjekt nå, men er leder for faggruppen Geografisk IT i Geoforum. Vi skal arrangere en konferansen FOSS4G i norsk versjon 18. oktober som omhandler åpen kildekode-prosjekter i geomatikkbransjen.

Hvor mye programmerer du på fritiden?
Det går i bølger hvor mye jeg programmerer på fritiden. Akkurat nå lager jeg et RFID-basert registreringssystem for kaffe til bruk på jobben, slik at vi kan kose oss med statistikk og få en mer rettferdig fordelingsnøkkel når vi skal betale for kaffen. Da blir det litt programmering med Arduino for å få det til.

Har du noen (andre) hobbyer?
Jeg har alltid vært lidenskapelig opptatt av fotografering og alltid med meg et kamera.

Akkurat nå lager jeg et RFID-basert registreringssystem for kaffe til bruk på jobben.

Hva gleder du deg mest over ved å jobbe som utvikler?
Stadige nye utfordringer som gjør at jobben aldri føles kjedelig. Jeg setter også stor pris på hvor kreativ man kan være, og at man kan være med på å lage noe som kan hjelpe andre mennesker.

Opplever du at jobben som utvikler har noen negative sider?
Det er klart det blir til at man sitter mye stille når man jobber som utvikler. Det hender jeg ønsker at jeg jobbet med noe utendørs.

Føler at du får den lønnen du fortjener?
Om jeg ser alle godene jeg får i jobben min sammen med lønnen, synes jeg det er en god kompensasjon.

Hva er det beste frynsegodet du får?
Det beste frynsegodet må være turene til California for å snakke med utviklerne bak programvaren vi distribuerer og plattformen vi bygger på. Jeg har mange gode opplevelser fra opphold her, både faglige og sosiale.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen