Investerer i Nokias ruin

Huawei satser i Finland.

Investerer i Nokias ruin
Nokias hovedkvarter i Espoo, Finland, ble forrige uke solgt. Salget står som et symbol på at det finske mobileventyret er i problemer. Men kinesiske Huawei ser muligheter i landet og åpner nå et forskningssenter for mobiltelefoner samtidig som Nokia har skallet av ansatte. Bilde: Henrik Kettunen/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

Den gigantiske telecom-leverandøren Huawei satser 70 millioner euro, over en halv milliard kroner, på et nytt forsknings- og utviklingssenter i Finland. Satsninger kommer samtidig som den finske stoltheten Nokia sliter mildt sagt i motbakke. Ansatte er sagt opp i takt med at selskapets produkter skvises ut av markedet va Apple og Samsung.

Det er tydelig at Huawei vil suge til seg den kompetansen som nå sitter løst i det finske markedet.

– Det finske FOU-senteret vil være en nøkkeldriver for Huaweis forskning på og utvikling av nye teknologier for mobile enheter. De første prosjektene vil fokusere på programvareutvikling for smarttelefoner, nettbrett og mediespillere, og optimalisere brukeropplevelsen på eksisterende operativsystem som Android og Windows Phone 8, skriver det kinesiske selskapet i en melding.

Huawei har planer om å rekruttere 30 ansatte til senteret som en start, men målet er å hyre inn mer enn 100 personer i løpet av en femårs-periode.

Huawei har store ambisjoner med blant annet sine mobiltelefoner. Nå skal de få finsk hjelp.
Huawei har store ambisjoner med blant annet sine mobiltelefoner. Nå skal de få finsk hjelp. Bilde: Brent Lewin/Bloomberg via Getty Images / All Over Press

– Det åpne og innovative klimaet i Finland gjør landet til et ideelt sted for Huawei til å styrke vår globale FOU-kapasitet for mobile enheter, noe som skaper muligheter både for Huawei og for den finske telekommunikasjonsindustrien, sier Huaweis europasjef Kenneth Fredriksen i en kommentar.

Det er ikke første gang Huawei satser utviklingsbudsjetter i Europa. Tidligere i år ble det kjent at selskapet går inn med 2 milliarder dollar, 11,4 milliarder norske kroner, i Storbritannia der flere forskningssentre skal samlokaliseres. Huawei har også et utviklingssenter i Sverige og et felles forskningssenter med Telenor på Fornebu.

Nyheten kommer nesten samtidig med at en analyse fra EU-kommisjonen slo fast at det kinesiske selskapet, sammen med kinesiske ZTE, dumper prisene på utstyr i det europeiske markedet. Dette er med på å skvise ut aktører som Nokia Simens, Ericsson og Alcatel Lucent, hevder EU-kommisjonens analyse. Men om EU tør å etterforske selskapene, i frykt for en handelskonflikt med kinesiske myndigheter, er enda ukjent.

    Les også: