IOC godtar nettsensur under Beijing-OL

Begrensningene som rammer journalistene er avtalt, innrømmer sjefen for IOCs pressetjeneste.

IOC godtar nettsensur under Beijing-OL

Begrensningene som rammer journalistene er avtalt, innrømmer sjefen for IOCs pressetjeneste.

Sjefen for IOCs pressetjeneste, Kevin Gosper, har innrømmet at IOC har gått med på at kinesiske myndigheter hindrer utenlandske journalister fra å få full tilgang til Internett under OL.

Denne forklaringen siteres av flere aviser og nyhetsbyråer:

– Jeg forstår det nå slik at IOC-representanter har forhandlet med kineserne og gått med på at noen følsomme nettsider skal blokkere, forutsatt at de ikke betraktes som relevante for OL.

Dette står i strid til det OL-president Jacques Rogge uttalte til nyhetsbyrået AFP for to uker siden.

– For første gang vil utenlandske medier kunne rapportere fritt og publisere sitt arbeid fritt i Kina. Det vil ikke være noen form for sensur på Internett, sa Rogge.

Et «høytstående medlem av IOC» sier – anonymt – til New York Times at komiteen gikk med på kinesiske krav om å sperre tilgang til nettsteder som de betrakter som skadelige for den nasjonale sikkerheten og for sosial stabilitet. Under forhandlingene forlangte IOC bare at sportsjournalister ikke måtte nektes adgang til noen form for relevant informasjon.

Journalister som har brukt OL-pressesenteret, forteller at de prøvde å laste ned den nyeste rapporten fra Amnesty International om utviklingen av menneskerettssituasjonen i Kina i forkant av OL, men at Amnestys nettsted var sperret.

Talsperson Sun Weide for Beijings olympiske organisasjonskomite, BOCOG, uttrykker seg slik overfor New York Times:

– Det er vår politikk å sørge for at mediene har hensiktsmessig og tilstrekkelig tilgang til Internett. Jeg tror vår politikk ikke vil påvirke reporternes dekning av de olympiske lekene.

Det anonyme IOC-medlemmet sier at kineserne definerer sine behov innen nasjonale sikkerhet noe bredere enn IOC hadde forutsatt, og at sensuren hindrer reporterne fra å få tak i relevant materiale.

En PR-koordinator for IOC, Sandrine Tonge, sier man vil be kinesiske myndigheter endre praksis.

    Les også:

Til toppen