iOS og OS X nærmer seg hverandre

Apples operativsystemer får stadig mer felles via nettskyen.

Meldingsfunksjonaliteten i iOS 6 og OS X Mountain Lion får langt mer felles enn i tidligere versjoner.
Meldingsfunksjonaliteten i iOS 6 og OS X Mountain Lion får langt mer felles enn i tidligere versjoner. (Bilde: Apple)

Apples operativsystemer får stadig mer felles via nettskyen.

Apple viste i går for første gang fram iOS 6, den neste versjonen av operativsystemet til iPhone, iPad og iPod. Selskapet lover at det er snakk om en omfattende oppgradering med mer enn 200 større og mindre nyheter. En betaversjon av operativsystemet ble gjort tilgjengelig for medlemmer av iOS Developer Program i går. Den endelige versjonen skal gjøres tilgjengelig i løpet av høsten til iPhone 3GS og nyere, iPad 2 og nyere, samt til fjerde generasjon av iPod touch.

Den kanskje viktigste nyheten, at Apple har kastet ut Google som innholdsleverandør til kartapplikasjonen i iOS 6, er omtalt i en egen sak.

Siri, den talestyrte, digitale assistenten i iOS som fikk voldsom oppmerksomhet da den kom i iOS 5 for iPhone i fjor høst, skal nå være forbedret. Blant annet forstår Siri nå spansk, italiensk, koreansk, mandarin og kantonesisk. Programvaren skal være optimalisert for bruk i 15 land og skal integreres med flere informasjonskilder enn tidligere, slik at brukeren får enklere tilgang til sportsresultater, restaurantanbefalinger og filmoversikter.

Siri skal også kunne benyttes til å oppdatere brukerens Facebook- og Twitter-innhold. Tett Facebook-integrasjon i blant annet kontaktregister og kalender er en annen nyhet i iOS 6. Dessuten skal Siri i større grad enn tidligere kunne brukes til å kontrollere mobiltelefonen, gjennom det Apple kaller for Eyes Free-modus. I tillegg kommer Siri nå til iPad.

Deling av innhold, både med andre personer og på tvers av egne enheter, er noe alle leverandører av mobilplattformer legger mye vekt på for tiden. I iOS kommer Shared Photo Streams, som gjør det mulig for brukerne å dele fotoalbum via iCloud til iOS-enheter, iPhoto og Aperture på Mac, samt via weben og Apple TV.

iOS 6 kommer til alle nyere utgaver av iPhone, iPad og iPod.
iOS 6 kommer til alle nyere utgaver av iPhone, iPad og iPod. Bilde: Apple

En annen nyhet er Passbook-applikasjonen, hvor brukeren skanne inn billetter og lojalitetskort. Passbook leser av informasjonen på billettene eller kortene og integrerer denne med andre tjenester, samt til tidspunkt og steder, slik at bildene automatisk vises på skjermen ved behov. Har man for eksempel skannet inn et ombordstigningskort, kan Passport varsle brukeren om gate-endringer eller forsinkelser.

Som språkstøtten til Siri antyder, er Apple nå svært opptatt av det kinesiske markedet. iOS 6 skal også få innebygd støtte for en rekke kinesiske tjenester, samt bedre støtte for kinesisk skrift. Det samme gjelder også OS X Mountain Lion, den neste versjonen av operativsystemet for Mac, som skal gjøres tilgjengelig i juli.

Apple skal komme med en ny versjon av selskapets nettleser, altså Safari 6. Denne vil blant annet støtte iCloud tabs, hvor åpne faner i nettleseren synkroniseres på tvers av brukerens ulike enheter, inkludert enheter basert på iOS 6.

Også Mountain Lion inneholder mer enn 200 nyheter. Tettere integrasjon med Apples nettskybaserte iCloud-tjeneste gjør at mye innhold blir tilgjengelig på tvers av ulike Apple-baserte enheter, men også Windows-baserte pc-er eller via en nettleser.

Delingsfunksjonalitet skal nå være integrert i hele OS X. Ved hjelp av en Share-knapp kan innhold deles med tjenester som Facebook, Twitter, Flickr og Vimeo, uten at andre applikasjoner må åpnes. Legg forøvrig merke til at ingen tjenester fra Google blir nevnt.

I den nye versjonen av OS X har Apple erstattet iChat med en ny meldingsapplikasjon som gir tilgang til iMessage. Dermed kan OS X-brukerne sende meldinger, inkludert vedlegg, også til brukere av iOS-brukere. Den nye meldingsapplikasjonen i OS X, Messages, støtter også lynmeldingstjenester som AIM, Yahoo!, Google Talk og Jabber.

Varslinger fra operativsystemet og andre applikasjoner blir nå samlet på ett sted, i Notification Center, som brukeren i stor grad kan tilpasse sitt eget behov.

OS X Mountain Lion og det nye varslingssentralen, Notification Center.
OS X Mountain Lion og det nye varslingssentralen, Notification Center. Bilde: Apple

Nyere utgaver av MacBook Air og den nyeste versjonen av MacBook Pro vil støtte en funksjon som kalles for Power Nap. Dette innebærer at datamaskinen automatisk vil oppdatere innholdet i mange av applikasjonene i systemet, inkludert Mail, Contacts og Calendar, mens datamaskinen er i hvilemodus. Er maskinen koblet til strømnettet, vil den også laste ned programvareoppdateringer og sikkerhetskopiere data ved hjelp av Time Machine.

Noen av de aller nyeste Mac-modellene til Apple er omtalt her.

I OS X Mountain Lion innføres en funksjon som kalles for Gatekeeper. Denne skal gi brukeren bedre kontroll over hvilke applikasjoner som kan installeres på maskinen, ved hjelp av ulike brukervalgte sikkerhetsnivåer. Standardinnstillingen er at kun applikasjoner lastet ned fra Mac App Store eller fra utviklere som har signert applikasjonen med et Developer ID-sertifikat fra Apple, kan installeres.

Brukere av Mac-maskiner med minst 2 gigabyte minne og Lion eller Snow Leopard, skal kunne oppgradere til OS X Mountain Lion via Mac App Store. I praksis gjelder dette alle maskiner fra 2009 eller nyere, men også en del maskiner fra 2008 og 2007. I USA er oppgraderingsprisen 19,99 dollar. Mac-maskiner kjøpt fra og med denne uken, skal kunne oppgraderes uten kostnader.

    Les også:

Til toppen