iPhone har nå 3G og GPS

Apple-sjef Steve Jobs har kunngjort en ny versjon av iPhone.

iPhone har nå 3G og GPS

Apple-sjef Steve Jobs har kunngjort en ny versjon av iPhone.

Apple-sjef Steve Jobs holdt i kveld åpningstalen under selskapets årlige utviklerkonferanse, World Wide Developers Conference (WWDC).

Det var på forhånd ventet at han ville kunngjøre andregenerasjon av den populære smarttelefonen iPhone, og Apple-sjefen skuffet ikke.

På forhånd har det svirret mange rykter rundt selskapets nye smartmobil. De fleste ryktene viste seg å stemme.

Apple har lært mye i løpet av det snaue året som har gått siden lanseringen av den første iPhone-telefonen. Den kunnskapen har de ifølge Jobs dratt nytte av når de lagde iPhone 3G.

- Kundene fortalte Apple at de ønsket støtte for Microsoft Exchange, og det får de med iPhone 2.0, åpnet Jobs.

Den nye versjonen støtter synkronisering mellom iPhone, Mac og PC. Data skal automatisk bli synkronisert begge veier, og endringene vil være synlige umiddelbart. Dette skal fungere med Mail, iCal, adresseboken på Mac, og Outlook i Windows.

iPhone 3G har fått støtte for høyhastighets 3G-nett, og har innebygget GPS-navigasjon. Den er tynnere enn tidligere, og har fått bedre lyd. Skjermen er imidlertid den samme.

Den har også full støtte for Office-dokumenter (Word, Excel og Powerpoint).

- Dette er telefonen som endret telefoner for all tid, sa Steve Jobs.

I skrivende stund er det stor trafikk og vanskelig å komme inn på Apples nettsider, men der står det nå at iPhone 3G vil være i salg i Norge fra 11. juli.

Jobs fortalte at telefonen vil ha en taletid med 3G på 5 timer. Batteritiden dersom man kun lytter til musikk skal være 24 timer. Alternativt skal det være nok strøm til 5-6 timer med høyhastighets surfing, eller 7 timer avspilling av video.

Med den nye versjonen får man også mulighet for å laste ned tredjeparts programmer i den såkalte Apple «App Store».

Mange av disse blir fritt tilgjengelige, blant annet auksjonsverktøy fra eBay, bloggverktøy fra TypePad, og en nyhetsapplikasjon fra nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Sistnevnte er en stedsbevisst applikasjon som gir lokale nyheter avhengig av hvor du befinner deg.

Mange utviklere har ønsket seg tilgang til iPhones bakgrunnsprosesser. Apple mener det vil være feil å gi utviklere direkte tilgang til iPhones bakgrunnsprosesser, da det vil gå ut over batteritid og ytelse.

Løsningen de har kommet opp med er en «push»-tjeneste som skal være tilgjengelig for alle utviklere. Når en bruker avslutter et program vil Apple sende oppdateringer fra deres servere til telefonen. Dette skal være tilgjengelig fra september.

- iPhone 2.0-programvaren blir tilgjengelig for nedlasting tidlig i juli, sa Steve Jobs.

Nedlastingen blir gratis for de som har iPhone, og vil koste 10 dollar for de som har iPod Touch.

3G iPhone vil koste 199 dollar for versjonen med 8 gigabyte lagringskapasitet. Prisen for versjonen med 16 gigabyte blir 299 dollar. Sistnevnte blir tilgjengelig i både sort og hvit utgave.

(Kilder: CNet, MacRumors.com, Ars Technica)

Til toppen