BEDRIFTSTEKNOLOGI

Irak bruker amerikansk IT mot USA

Forskere og militæret personell i Irak bruker datadisker for å gjemme unna viktige våpenfakta. Maskinene brukes også til å utvikle forbudte våpen, melder Los Angeles Times i sin søndagsutgave.

Liv Torild Mytting
23. nov. 1997 - 21:31

For å hindre at FNs våpeninspektører får tak i viktige våpenfakta, har Irak i økende grad tatt i bruk datamaskiner, inkludert amerikanske maskiner solgt til Bagdad etter gulfkrigen i 1991, skriver avisen.

Irakiske forskere og militært personell bruker de vestlige datamaskinene primært til to ting ifølge amerikanske diplomater of FN tjenestemenn: Det ene er å overføre og spre viktige data fra papir og over til disker slik at FNs våpeninspektører får vanskeligheter med å finne informasjonen. Det andre er å forske videre på FN resolusjonens fire forbudte områder: -atomvåpen, kjemiske og biologiske våpen, samt langdistanseraketter.

Avisens kilder i FN ville ikke avsløre hvilket merke eller hvor mange av de amerikanske datamaskinene som nå er i bruk i Irak. Det eneste de ville si er at de tilsammen utgjør en stor prosentandel av maskinene som nå er i bruk i landet. Maskinene er ikke av den typen hvem som helst kan få tak i, og de krever spesiellt utstyr og programvare som bare er tilgjengelig visse steder, ifølge FN-personellet. Mesteparten av det amerikanske utstyret ble trolig skaffet til veie gjennom tredjeparts land for å omgå de meget strenge amerikanske reglene for slike salg. Irak har etter FNs sanksjoner bare lov til å kjøpe humanitære varer som mat og medisinkt utstyr.

Saddam Husseins regime er sterkt mistenkt for å ha utnyttet de tre ukene FNs inspektører var ute av landet, til å legge viktige data over på disker. - Irak påstår at de har ødelagt alle papirer som beskriver masseødeleggesesvåpen. Dette er i noen grad sant, men samtidig har de overført disse dataene og forskningsprosjektene til datamaskinene, sier en amerikask diplomat til avisen.

FNs våpeninspektører mistenker Irak for å bruke maskinene til å forske videre på rakettvåpen-program, simulere rakettutskytninger og justere de forskjellige parameterne. Irak har lov til å arbeide på programmet for kortdistanseraketter, og dette arbeidet kan ha blitt utvidet til også å omfatte langdistanseraketter. Bruken av datamaskiner reflekterer også måten Irak bruker sine begrensede kilder til å modernisere militære kapasitet istedetfor å bruke det på humanitære formål, sier diplomatiske kidler til avisen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.