BEDRIFTSTEKNOLOGI

Iridium er historie

I helgen ble Iridium begjært konkurs, siden ingen var villig til å kjøpe selskapet.

Frode Eriksen
20. mars 2000 - 09:26

Dermed er IT-bransjens største fiasko en realitet. Investorene med Motorola i spissen har investert 5 milliarder dollar eller over 40 milliarder kroner, uten å få noe tilbake. Selskapet har i prinsippet stanset satellittjenesten og vil nå bli likvidert.

Iridium ble ikke den suksesen som eierne hadde håpet på. Planen var å ha en million kunder i dag og break-even, mens virkeligheten ble helt annerledes; 55.000 kunder, og gigantiske tap hver måned.

Iridium består av 66 satellitter i lave jordbaner som skal sørge for global dekning for mobilkundene som velger å ringe med systemet. I tillegg finnes det satellitter som ligger i reservebaner, og de siste ble skutt opp så sent som i fjor.

Motorola melder at Iridiums tjenester skal bli opprettholdt en kort periode, helt til satellittene er brakt ut av dagens baner. Satellittene skal etter planen styres mot jorden slik at de brenner opp i atmosfæren, et arbeid som først ventes avsluttet mot slutten av året og vil koste Motorola ytterligere noen titalls millioner dollar.

Inntil det siste var det håp om at Craig McCaw skulle overta Iridium og fusjonere det inn i sitt eget satellittselskap; teledesic, men McCaw viste seg til slutt ikke interessert; dels fordi teknologien bak Iridium var for gammel, dels fordi gjelden til selskapet var gigantisk på nærmere 4,4 milliarder dollar.

Motorola skriver i en pressemelding at man er ekstremt skuffet over at Iridium ikke kunne berges fra konkurs. Det er nok Motorolas eiere også, for selskapet må avskrive flere milliarder dollar på prosjektet, som hovedeier og hovedleverandør av satellitter og utstyr til Iridium.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.