BEDRIFTSTEKNOLOGI

Iridium klar for tredje liftoff

En skulle nesten tro at det var fullt i jordatmosfæren med både Mir og Columbia på plass, men om så er vil Iridium gjøre det enda trangere onsdag da fem nye satellitter skal skytes opp.

Frode Eriksen
8. juli 1997 - 16:47

Oppskytingen denne gang vil, som den første den 5. mai, skje fra det amerikanske luftforsvarets base i Vadenberg, California med en Delta II bærerakett fra McDonnell Douglas.

Om denne oppskytingen går etter planen vil iridiumsystemet bestå av 17 satellitter, av ialt 66 som må til for at systemet skal bli globalt.

Oppskytingene skjer nå i rask rekkefølge etter at alle oppskytinger med Delta II bæreraketter ble stanset mellom januar og mai på grunn av etterforskningsarbeidet til en militær kommisjon, etter at en Delta II bærerakett med en militær navigasjonssatellitt eksploderte 12 sekunder etter oppskytning i januar.

Satellittene skal settes i baner 345 nautiske mil over havet. Fordi satellittene i iridiumsystemet skal gå i seks ulike baner, må oppskytingsstedet være rett under den posisjonen satellittene skal plasseres ut i. Bæreraketter i satellittene sørger for at de havner på rett plass i banene. Dette betyr også at en bare har et oppskytningsvindu på fem sekunder, før en må utsette oppskytingen til dagen etter.

Iridium skal være operativt i september neste år, med kommunikasjon både mellom satellittene og fra satellitter til bakkestasjoner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra