APPLE

Irland anker Apples straffeskatt på 120 mrd.

Med et klart flertall gikk det irske parlamentet i går inn for å anke EUs skattekrav mot Apple.
Med et klart flertall gikk det irske parlamentet i går inn for å anke EUs skattekrav mot Apple. Bilde: Illustrasjonsfoto Dado Ruvic, Reuters
NTB
8. sep. 2016 - 08:03

Etter en lang debatt i parlamentet stemte 93 mot 36 folkevalgte onsdag å anke EU-kommisjonens skattekrav overfor IT-selskapet Apple. Kommisjonen avgjorde i forrige uke at Irlands gunstige skattevilkår var å beregne som statsstøtte, som er ulovlig.

Bakgrunn: Apple ilagt straffeskatt på opp mot 120 milliarder kroner

– Har fulgte reglene

Av frykt for å skremme bort utenlandske investorer hevder statsminister Enda Kenny at EU-dommen “ikke kan få bli stående». Han insisterer på at Irland har “fulgt reglene» i sin skattemessige behandling av Apple.

Gerry Adams, lederen for opposisjonspartiet Sinn Féin, var av dem som stemte mot anken.

– Vi ønsker selskaper som Apple i Irland, men det betyr ikke at man skal lukke øynene for skatteunndragelse, sier Adams.

EU-kommisjonens avgjørelse ble møtt med skepsis i Washington, som varsler at den kan skade viktige transatlantiske bånd.

Vis mer

Sluset overskudd til stråselskap

Skattekravet gjelder for perioden 2003 til 2014, da irskbaserte Apple Sales International sluset overskuddet videre til et «hovedkontor» som verken hadde ansatte eller adresse.

Som en følge av dette betalte IT-giganten ned mot 0,005 prosent skatt til den irske stat, noe landets regjering mener var helt greit. EU-kommisjonen kaller det derimot ulovlig statsstøtte, men regjeringen i Dublin vil anke kjennelsen.

– Vi ønsker å ha selskap som Apple i Irland, men det betyr ikke at man skal lukke øynene for skatteunndragelse eller skattevegring, sier lederen i det største opposisjonspartiet Sinn Féin, Gerry Adams.

– Skattesystemet gjelder ikke bare for den lille mann, det gjelder for alle, sier Adams, som ifølge meningsmålinger har et flertall av irene i ryggen i denne saken.

Apple Sales International, som står oppført som selger når man kjøper Apple-produkter som Mac, iPhone eller iPad i Europa, Midtøsten, Afrika og India, etablerte seg i Cork i 1980. Selskapet har i dag nærmere 6.000 ansatte i Irland

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.