RESULTATERFINANS

IT-aksjene ensomme vinnere

Mens Oslo Børs totalindeks falt med 3,1 prosent i januar måned, kunne IT-investorene hygge seg med en oppgang på 1,9 prosent. Det er fremdeles meget store forskjeller i hvor likvide IT-aksjene er.

Jørgen Christiansen
2. feb. 1998 - 16:14

Januar måned viste seg til slutt å være en god måned for IT-investorer. Dette ser ut til å skyldes at Merkantildata steg med hele 17 prosent. Av de andre tungvekterne var NetCom marginalt opp, det samme gjelder Tandberg Television og ASK. Tandberg Data, Nera og Tandberg trakk derimot noe ned.

Av enkeltaksjene så vi størst utslag i PC-Systemer som opplevde en meget sterk stigning på hele 38,46 prosent i årets første måned. Her kom også kursstigningen den siste uken i måneden. Det ser ut til at markedet regner med at eiersituasjonen vil endres i løpet av ikke så alt for lang tid.

På vinnerlisten finner vi også Sensonor, Norman Data Defence (tradisjonelt meget volatil), Visma og Agresso. Logisoft er månedens taper. Det har gått rykter i markedet om at Orkla Finans over en lengre periode har "vært på kjøper'n", men det har vært stille rundt selskapet etter at fusjonen med 3 part gikk i vasken. Omsetningen har vært heller laber den siste måneden med en omløpshastighet på usle 29,5 (snitt totalindeksen er 61,2 for januar).

Også i januar så enkelte aksjer i IT-indeksen en meget sterk omsetning. Oslo Børs bruker et måltall som er annualisert og angir hvor mange ganger utestående aksjekapital ville skiftet eier i løpet av ett år. Et måltall på 100 tilsier at aksjekapitalen går rundt én gang i løpet av året. Aksjer med høy omsetningshastighet var ASK (182), Nera (112), Stento (165), Tandberg (302) og Tandberg Television (109) på hovedlisten. Spesielt Tandberg og Tandberg Television opplever jevnt over at 1 prosent av aksjekapitalen skifter eier i løpet av en handledag.

Blant de mindre selskapene så vi meget høy likviditet i Agresso, Evercom og Visma. Aksjer som PC-systemer, Opticom, ContextVision, Kitron, SuperOffice, VMetro, ARK og NetCom så lav omsetning. Dette skyldes delvis lukkede aksjonærstrukturer, men også at enkelte av selskapene hverken har størrelsen eller aktivitet nok til å tiltrekke seg særlig hyppige handler.

I den sammenhengen er det verdt å merke seg at det kun var nevneverdig handel med Ark-aksjer den første uken i januar. Sundal & Collier har tydeligvis ikke bråhast med å spre Getronics' aksjer på en Asia-syk børs. En bør også bite seg merke i at en aksje som NetCom, som opplevde en utrolig stigning siste halvår 1997, nå har funnet et godt etablert kursleie rundt 180 kroner. Det er fremdeles hovedsakelig kjøpsanbefalinger på aksjen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.