BEDRIFTSTEKNOLOGI

IT-bransjen gir et dagsverk til ungdomsskolen

I morgen, torsdag, arrangeres for første gang Operasjon skoleverk. Dataforeningen står bak initiativet, der dataeksperter gir et dagsverk til ungdomsskolen.

Øystein Kvistad
29. jan. 2003 - 01:00

Gjennom Operasjon skoleverk skal medlemmer blant de 13.000 tilknyttede datainteresserte i Den Norske Dataforening gi et dagsverk til skolen. Mellom 1.000 og 1.500 niendeklasseelever i fra ca 50 skoleklasser over hele landet vil være med i konkurransen og temadagen dette første året hvor Operasjon skoleverk arrangeres, skriver DND i en pressemelding.

Idéen bak Operasjon skoleverk er at datafolk skal gi et dagsverk til skolen, akkurat som skoleelevene selv gir et dagsverk til veldedige formål gjennom Operasjon dagsverk.

- Vi har hørt nok vyer om og sett nok manglende resultater av satsning på IT i skolen, sier Dataforeningens leder Truls P. Berg.


- Det er viktig at vi har en skole som tar kunnskapssamfunnet på alvor og forbereder elevene på de utfordringer de vil møte når de skal studere videre og etter hvert gå inn i arbeidslivet. Skolen mangler IT-kompetanse, og Dataforeningen er breddfull av den, og disse ressursene ønsker vi å dele med skolen. Derfor bretter vi nå selv opp armene, og mange av våre medlemmer gir en arbeidsdag til skolen den 30. januar.

Operasjon skoleverk er et "grasrotinitiativ", hvor kontakten er mellom de enkelte skoler og foreningsmedlemmene. Undervisningsminister Kristin Clemet berømmer tiltaket som et eksempel på samarbeid mellom næringslivet og skole.


- Dataforeningens initiativ  med å gi et dagsverk til skolen er et utmerket tiltak. Vi legger stor vekt på å styrke skolenes kompetanse på dette området, og at dyktige fagfolk medvirker på denne måten er verdifullt for både lærere og elever, sier Clemet.

- Jeg synes dessuten Operasjon koleverk er et godt eksempel på hvordan næringslivet og andre virksomheter kan samarbeide med skolen, legger hun til.

Bransjeorganisasjonene IKT-Norge og Abelia støtter også opp.

- Dette er et flott tiltak, og vi støtter det fullt ut, sier generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge.


- Vi holder et konstant press på myndighetene og politikerne om å styrke satsningen på informasjonsteknologi i Norge. Med Operasjon skoleverk viser bransjen at den selv er klar for å "ta i et tak", sier Hoff.

Daglig leder Paul Chaffey i Abelia, istemmer. - Dette er et positivt initiativ som vi stiller oss bak. Kompetanseutfordringen er kanskje det største problemet knyttet til utbredelse av IT i skolen, og her får jo skolen nettopp tilført kompetanse på høyt nivå, sier Chaffey.


Under Operasjon skoleverk skal Dataforeningens medlemmer forestå en IT-temadag, og elevene vil blant annet få opplæring, oppgaver og en Kvikk Sjekk-test på to av Datakortets populære moduler - tekstbehandling og Internett/e-post.

Opplegget blir i form av en landsomfattende konkurranse som blant annet består av tester fra Datakortet samt et "rebusløp" på Internett. Rebusløpet vil blant annet vektlegge evnen til å skaffe seg kunnskap ved å bruke søkeverktøy på Internett. Elevene skal gjennom seks-syv hovedposter, hvor fag som matte, norsk, engelsk, KRL (kristendom, religion og livssyn) og samfunnsfag vil være viktige elementer integrert i bruken av Internett.

Det vanker fine premier både til de beste lagene og til beste klasse på landsbasis. Microsoft er blant de bedrifter i næringslivet som støtter tiltaket, og sammen med blant andre Dagbladet og Lyse Energi bidrar de til at vinnerne kan premieres.

I alt 51 niendeklasser fra 41 forskjellige ungdomsskoler er påmeldt Operasjon skoleverk.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.