IT-bransjen kutter frynsegoder

Verst rammet: Halvparten er fratatt sosiale goder, ifølge ny undersøkelse.

IT-bransjen kutter frynsegoder

Verst rammet: Halvparten er fratatt sosiale goder, ifølge ny undersøkelse.

Finanskrisen har lagt en skikkelig demper på hva du kan forvente deg av ekstra tilbud bekostet av arbeidsgiver.

Gratis eller subsidiert firmahytte, mobil, bredbånd, parkeringsplass eller fruktkurven i gangen kan være blant tilbudene som må vike når virksomheten skal tilpasse seg en tøffere økonomisk virkelighet.

Aller verst har det gått ut over ansatte i IT-bransjen, der nesten halvparten har opplevd å miste frynsegoder de siste to årene.

Hele 47,4 prosent av norske virksomheter innen IT og telekom har kuttet sosiale goder i perioden. Blant ansatte i annen næring er det tilsvarende tallet bare drøyt 20 prosent.

IT-bedrifter har skrudd igjen krana for velferdsbudsjettet til egne medarbeidere mer enn noen annen sektor.

Det går frem av en fersk landsdekkende undersøkelse i regi av bemanningsbyrået Xtra personell.

- Det er ikke helt uventet at IT- og telekom topper listen. Dette er en av næringene som merket finanskrisen først og hardest, sammen med bank/finans og industri/håndverk, uttaler Xtra personell-sjef Kristian Fæste.

Offentlig mest skjermet

Også forventningene til frynsegodene har falt markant i den årlige undersøkelsen, og klart mest innen privat sektor. 26,1 prosent i privat næringsliv forventer færre goder sammenlignet med i fjor, mot bare 11,2 prosent i offentlig virksomhet.

Ansatte i offentlig sektor er mer skjermet for finanskrisen enn konkurranseutsatt virksomheter, så det er kanskje ikke så rart.

I undersøkelsen kommer det frem at sosiale goder på jobben oppfattes viktig av mange IT-medarbeidere. Hele 40 prosent sier de oppfatter dette som svært viktig for motivasjonen.

Men selv om sparekniven har rammet mange, er det slett ikke alle IT-selskaper som har kuttet i godene.

Microsoft Norge, som flere ganger har toppet listen over landets mest attraktive arbeidsgivere, er blant dem som ikke har fjernet noen goder.

Der har heller ingen måttet gå, selv om selskapet globalt har varslet at de fjerner 5.800 stillinger, som følge av finanskrisen.

I en oversikt som Finansavisen laget lørdag fremstår programvaregiganten som en av de beste i klassen, med frynsegoder som ekstra ferieuke, 70 prosent dekning av kollektivtransport, aksjer til de ansatte, prestasjonsbasert bonus basert på prosenter av årslønn og mye annet.

- Det er helheten og hele pakken som er bra hos oss, sier fungerende kommunikasjonsdirektør Geir Harald Aase i Microsoft til Finansavisen.

Microsoft-ansatte kan ifølge avisen også glede seg over en «magisk fe», en massør som hver 14. dag kommer for å massere dem.

Har din bedrift kuttet i de sosiale godene på jobben de siste par årene? Delta i debatten, gjerne anonymt hvis du ønsker det.

(Den nevnte undersøkelsen er ifølge Xtra landsrepresentativ. Til sammen 1026 personer ble intervjuet over telefon den 29. oktober 2009.)

Til toppen