IT-bransjen tar seg tid til sommerferie

Selv om det er bonanza-tider og mangel på folk, blir det full sommerferie for de fleste i bransjen.

IT-bransjen tar seg tid til sommerferie

Sommerferien nærmer seg med stormskritt for de aller fleste, og skolebarna starter sin ferie førstkommende helg.

Norsk IT-bransje har imidlertid noen store utfordringer for tiden. Det er så mye å gjøre, at svært mange selskaper gjerne skulle ha ansatt flere. Overtidsbruk florerer og flere må utsette prosjekter fordi de ikke har nok bemanning.

Det skulle kunne tyde på at det blir vanskelig få avviklet årets sommerferie, men slik er det ikke ifølge store norske IT-selskaper som digi.no har tatt kontakt med.

- Rent teoretisk skulle man tro det. Det er mer trøkk en noensinne, med en stor etterpørsel i markedet, men tiden for de store gigantkontraktene innen IT er over. Det er færre av de, sier Anders Lindgren, kommunikasjonsdirektør i Steria, til digi.no.

Med færre store anbud, og isteden flere prosjekter av litt mindre størrelse, blir det lettere for leverandørene å koordinere oppdragene med ferieutviklingen. Slik var det ikke da de store anbudene dominerte.

- Den gang var det lettere å få folk til å stå på hodet for å svare. Da inndro man ferier og kjørte alt remmer og tøyler kunne holde, sier Lindgren.

Anbud ble gjerne sendt ut like før sommerferien, med en frist like etter at den var over. Da kunne kundene dra på ferie med visshet om at mye var klart til de kom tilbake.

- Det har vært en gradvis prosess de siste to årene, der gigantprosjektene forsvant. Kundene har lært å stykke opp i mindre prosjekter, sier Lindgren.

Nå er det imidlertid ikke slik lengre. Nå heller det mer i retning av at kundene foretrekker å få pågående prosjekter ferdigstilt før det blir ferie.

- Det er endel som vil avklare før sommeren, sier Geir Remman, kommunikasjonsdirektør i EDB.

Han forteller at mange av deres kunder foretrekker å ha prosjektene avklart før ferien starter, slik at de kan starte opp for fullt i august.

- Juli blir en stille måned. Det vil være normal ferieavvikling hos oss, sier Remman, til digi.no.

I IKT-bransjen er det en stor andel som jobber som konsulenter. Selv om mye kan gjøres uten å være på kundens kontorer, blir det fort slik at det er mye som ikke kan gjøres uten at nøkkelpersoner hos kundene er tilstede. Mange konsulentselskaper foretrekker derfor at de ansatte tar ut ferien sin på sommeren.

- Vi har 1000 konsulenter, og for oss er det viktig at de tar ferie mens det er fint vær, så de kan være friske og raske når vi starter opp igjen, sier Geir Remman, markeds- og kommunikasjonsdirektør i EDB, til digi.no.

Les mer om: