IT-brukere blunker for sjelden

Vi blunker opptil fem ganger sjeldnere når vi jobber foran en dataskjerm enn ellers, viser norsk forskning. Det kan føre til tørre øyne, hodepine og tretthet.

Vi blunker opptil fem ganger sjeldnere når vi jobber foran en dataskjerm enn ellers, viser norsk forskning. Det kan føre til tørre øyne, hodepine og tretthet.

Når vi snakker med et annet menneske, blunker vi i gjennomsnitt 20 til 25 ganger i minuttet. Foran en dataskjerm er situasjonen en helt annen. Da blunker vi bare fem til ti ganger i minuttet, viser en undersøkelse foretatt av Institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud (HIBU).

– Normal blunking er viktig for at øynene ikke skal tørke ut. Når vi blunker, holder øynene på fuktigheten. Denne fuktigheten beskytter og vedlikeholder øyets funksjoner, sier førstelektor Magne Helland ved Høgskolen i Buskerud til Newswire.

Resultatene fra blunkestudien ble presentert under Nordisk Ergonomikonferanse i Oslo.

Øyet blir tørt og irritert hvis vi blunker sjelden. Derfor plages mange av arbeidet foran dataskjermen. En undersøkelse Norges Optikerforbund gjorde tidligere i år, viser at hver tredje synsundersøkelse nå er knyttet til synsbesvær ved dataskjermarbeid.

Nær halvparten av dem som arbeider foran en skjerm, føler seg uvel med symptomer som hodepine, sviende øyne eller andre plager, viser en britisk undersøkelse.

Feil innstilling av skjermen kan også føre til slitne øyne. Det skal ikke være reflekser i skjermen.

I den norske undersøkelsen deltok 16 personer i alderen 46 til 67 år. De gjennomgikk fem tester, med innlagte pauser, mens de jobbet ved dataskjermen. Blunkefrekvensen ble overvåket med kameraer. Det viste seg at de i gjennomsnitt blunket fem ganger oftere når de tok pause fra skjermen.

Størrelsen på bokstavene og belysningen i skjermens omgivelser hadde lite å si for hvor ofte personene blunket. Forsøkspersonene arbeidet med både stor og liten skrift, på 12 og 8 punkt.

– Ved bruk av liten skrift på skjermen sank imidlertid effektiviteten i arbeidet. Noen gjorde også mer feil da, sier Helland.

HIBU har i samarbeid med Norges Optikerforbund utviklet et blunkende øyeikon, en digital øyeblunker, som blunker til PC-brukeren fra et hjørne av skjermen. Programmet er tilgjengelig for Windows og kan lastes ned fra denne siden.

– Dette tror vi vil føre til at folk blunker oftere, man blir minnet på å blunke, sier Magne Helland.

Norges Optikerforbund har laget en liste med huskeregler ved skjermarbeid:

  • Husk å blunke, og ta hyppige, korte pauser der du ikke ser på skjermen.
  • Benytt 12 punkters skrift – ikke velg for liten skrift på skjermen.
  • Husk lysforholdene. Skjermen bør plasseres unna vinduslys, reflekser av sollys og kontorlys.
  • Flatskjermer er best. De må stå i riktig høyde og avstand, og ha riktig oppløsning.
  • Ta kontakt med optiker om du plages av skjermarbeid. I 40-årsalderen oppstår en naturlig svekkelse av synet ved at evnen til å fokusere på nært hold blir dårligere.
Til toppen