BEDRIFTSTEKNOLOGI

IT er viktigst for produktivitetsveksten

– Skal vi få til mer verdiskapning i Norge er det her investeringene må komme.

2. des. 2015 - 07:56

FORNEBU (digi.no): Ingen ting er viktigere for å få fart på produktiviteten enn IT. Og aller viktigst er tele. Det slår konsulentselskapene NyAnalyse og Samfunnsøkonomisk Analyse fast. De har på oppdrag av Telenor gått tilbake i nasjonalregnskapene de siste 20 årene og kanskje ikke uventet trukket denne konklusjonen.

Næringen selv sysselsetter seks prosent av de ansatte her i landet, men bidrar langt ut over det til verdiskapning og produktivitet. I den siste perioden de så på fra 2006 til 2013 kom 47 prosent av produktivitetsveksten her i landet fra IT-sektoren. Det er en betydelig økning fra forrige periode fra 1995 til 2005 da 30 prosent av veksten stammet fra denne sektoren.

De høye norsk tallene fra IT-næringen har bidratt til å holde norsk produktivitetsøkning på et høyt nivå i en periode hvor den har slitt i andre sektorer.

Bør handle nå

Terje Strøm som er leder av NyAnalyse mener tallene de har funnet understreker behovet for å satse mer der samfunnet får mest ut av investeringene.

— Ï en situasjon der vi får flere eldre og færre i arbeid, samtidig som oljenæringen i øyeblikket bremser må vi utnytte teknologien bedre. Vi må utnytte hoder og hender effektivt med ny teknologi og smartere kommuner. Tilstrekkelig tilgang på kvalifisert arbeidskraft her i landet vil være mangelvare fremover, sier han.

Trenger en nasjonal plan

Berit Svendsen administrerende direktør i Telenor Norge synes tallene er klinke klare og at de bør få mer oppmerksomhet fra politikere og andre aktører.

— Jeg mener vi bør ha en digital nasjonal transportplan på linje med den vi har for fysisk transport. Nye investeringer i IKT og bruken av digitale løsninger hjelper nær sagt alle virksomheter til å produsere smartere, i offentlig så vel som privat sektor. For å sikre produktivitet og velferd trengs mer og bedre bruk av IKT-tjenester, sier hun.

En annen undersøkelse Telenor har gjort i halvparten av norske kommuner viste at bare ti prosent hadde en strategi for digitalisering. Det er for dårlig mener hun.

Tallene vi har presentert er fra privat sektor. Det er mye vanskeligere å måte produktiviteten i offentlig sektor, men det betyr ikke at IT ikke er viktig. Innen helse og velferd, som er enorme poster på statsbudsjettet vil bruk av IT ha svært god påvirkning på produktiviteten i årene fremover, sier fagdirektør i Samfunnsøkonomisk analyse, Rolf Røtnes.

Han mener også et det er viktigst å satse i de store befolkningssentrene. Det er her vi har tetthetsproblemer som best kan løses med IT.

— Osloområdet er et veldig stort tettsted og her er det svært mye å hente på IT-innovasjon for å få bukt med all friksjonen som oppstår i tette befolkninger, sier Røtnes.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.