Microsoft med firedagers uke

Microsoft innførte firedagers uke, og opplevde et voldsomt produksjonshopp


Bygning 83 er en av de nyeste bygningene ved Microsofts hovedkvarter i Redmond, og ble oppført i 2015.
Bygning 83 er en av de nyeste bygningene ved Microsofts hovedkvarter i Redmond, og ble oppført i 2015. (Foto: Kurt Lekanger)


Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Etter én måned med firedagers arbeidsuke, kan Microsoft konkludere med at prosjektet har vært en suksess. Selv om antall arbeidstimer ble kuttet drastisk, økte produktiviteten med 40 prosent. 

Prosjektet «Work-Life Choice Challenge Summer 2019» pågikk i august, og japanske Microsoft-ansatte kunne ta fri hver fredag i fem uker gjennom sommeren. Det påvirket hverken lønnsnivå eller egne feriedager.  

Færre møter

For at prosjektet skulle bli en suksess tok Microsoft noen grep:

  • Møtevirksomheten ble kraftig redusert
  • Skulle de ansatte først ha et møte, skulle det avsluttes innen 30 minutter
  • Diskusjoner med andre Microsoft-ansatte skulle primært foregå via lynmeldingsplattformer

Microsoft mener produksjonsøkningen i all hovedsak skyldes at møtevirksomheten ble holdt til et minimum.

En intern spørreundersøkelse i selskapet viste at 93 prosent av de ansatte var svært fornøyd med grepene som ble gjort. Grunnet suksessen i august planlegger selskapet å gjenta eksperimentet i løpet av vinteren. 

Suksess flere steder

Firedagers arbeidsuke har blitt testet ut flere steder de siste årene. I 2018 bestemte finansselskapet Perpetual Guardian seg for å redusere antall arbeidstimer vesentlig.

I det New Zealand baserte selskapet jobber de ansatte åtte timer, fire dager i uka, men blir kompensert i henhold til normal arbeidstid.

Resultatene fra forsøksperioden viset at 78 prosent av selskapets 240 ansatte klarte å skape bedre balanse mellom arbeid og privatliv.

Tunge og lange dager på jobb skaper mye unødvendig stress, konkluderer danske forskere. 

Belastningen gjør at så mange som hver sjette arbeidstaker i Danmark er helt eller delvis sykemeldt, viser undersøkelser utført av Arbejderbevegelsens Erhvervsråd mellom 2014 og 2017.

Økt produksjon og omsetning

I det danske IT-selskapet IIH Nordics ble det i 2017 innført 30 timers arbeidsuke, skrev tu.no i 2017. 

Også her er effekten god. Arbeidstakerne ble mer fornøyde, produksjonen steg og omsetningen i selskapet økte. 

For at modellen skulle fungere, ble det på lik linje som i Microsoft innført noen enkle produksjonsgrep.

Les også

Møter skulle maks vare i 40 minutter, mens de helst var unnagjort på 20. For at tidstyvene skulle stjele minst mulig av effektiv produksjonstid, skal de avholdes på formiddagen - når folk er mest ukonsentrert. 

(artikkelen fortsetter under)

Selskapet har en solid kantine med et hav av ulike «food courts» , og undertegnede ble servert noen gastronomiske opplevelser han ikke siden han kunne erte ganen med. Foto: Kurt Lekanger

Pomondoro-teknikken

I den danske bedriften skulle også mer effektiv kommunikasjon prioriteres, og lynmeldinger måtte benyttes over tradisjonell epost. 

I tillegg måtte de ansatte jobbe etter pomondoro-metoden.

Metoden ble skapt av utvikleren Francesco Cirillo på 1980-tallet, og tar sikte på å høyne produktiviteten ved hjelp av korte arbeidsbolker på 25 minutter.

Etter en «pomondoro»-periode tar man seg en pause på fem minutter for å få unna diverse forstyrrelsesmomenter som epost, lynmeldinger og lett surfing. Når den korte pausen er over begynner en ny «pomodoro» der målet nok en gang er å jobbe så effektiv som mulig.

Prosessen gjentas fire-fem ganger før man tar seg en lengre pause på 30 minutter. I IIIH Nordics fungerte produksjonsgrepene godt, men gamle vaner kom etterhvert snikende tilbake. 

Gamle vaner, vonde å vende

Møter ble planlagt tidligere på formiddagen, og folk sendte epost istedenfor å snakke med hverandre via raskere samhandlingsplattformer. 

Det danske selskapet bestemte seg derfor for å alle ansatte skulle delta på jevnlige oppfriskningskurs, slik at gamle vaner ikke skulle få fotfeste. 

Les også

«Når folk kaller inn til møter om formiddagen, merker jeg at jeg blir irritert, men vedkommende tenker kanskje bare ikke så mye over det. Derfor må vi gjenta dette.», konstaterer direktør Henrik Stenmann hos IIH Nordic i boken «Manden der knuste kalenderen for at gøre sine medarbejdere lykkelige».

300 kommunalt ansatte

«Vi skal ha den samme oppfattelsen av hvordan man svarer telefonen på en fredag. Skal man avvise oppringingen fordi det er fridag? Kan man si at man har fri, når man har fri? Denne typen ting må medarbeiderne ikke være i tvil om», fortsetter han, og understreker i boka at 30 timers uka fortsatt har livets rett:

«Jeg synes jo selv at alt dette er innlysende. Men det betyr ikke at man kan forvente at alle andre kan se det like klart som meg.»

Fra og med september i år ble firedagers uka også innført for 300 kommunalt ansatte i Odsherred kommune på Sjælland i Danmark.

Men her må de ansatte «ta igjen» tapt tid ved å spre 37,5 arbeidstimer utover fire dager. 

Forsøket følges av forskere ved universitetet i Roskilde.

– Det er et spørsmål om mer fleksibel arbeidstid. Ansatte vil ha mulighet til å jobbe hjemmefra, men det skal også gi en økt tilgjengelighet for borgerne, forklarte kommunaldirektør Claus Steen Madsen til A4nu tidligere i høst. 

Les også

Kommentarer (3)

Kommentarer (3)
Til toppen