IT-kollaps rammet sykehus

Oslo Universitetssykehus igjen rammet av feil.

En planlagt nødstrømtest var det som skulle til for at IT-systemene på blant annet Rikshospitalet (bildet) kollapset torsdag morgen.
En planlagt nødstrømtest var det som skulle til for at IT-systemene på blant annet Rikshospitalet (bildet) kollapset torsdag morgen. Bilde: Ekko
4. aug. 2011 - 13:28

En test av nødstrømmen ved Oslo Universitetssykehus, som omfatter Rikshospitalet, Radiumhospitalet og Ullevål Sykehus, førte torsdag morgen til at IT-systemene falt ned.

Det melder Aftenposten torsdag formiddag.

IT-problemene medførte blant annet at journalsystemet ble utilgjengelig, noe som gjorde at sykehuspersonellet måtte bruke manuelle rutiner. Først noe over kl. 12.00 kunne avdelingsoverlege ved akuttmottaket, Rune Rimstad, fortelle til Aftenposten at systemene var oppe igjen. Da hadde systemene vært nede siden kl. 07.30 torsdag morgen.

Ifølge Aftenpostens nettutgave er dette ikke første gang en planlagt strømstans fører til problemer med IT-systemet. Også 3. mars i år skjedde en tilsvarende hendelse som blant annet medførte full stopp i behandlingen av pasienter.

Etter denne hendelsen besluttet Universitetssykehuset i Oslo at det skulle gjennomføres en risiko- og sårbarhetsanalyse for å minimere risikoen for gjentagelser. Det fremgår av en redegjørelse til styret i helseforetaket.

- Søndag 6. mars måtte sykehusets IKT systemer kjøres kontrollert ned slik at avbruddssikker strøm kunne kobles inn igjen på datarommet. Et slikt bortfall av kritiske IKT tjenester påvirker sykehusets effektivitet, men det er ikke rapportert om at hendelsen hadde konsekvenser for pasienter liv og helse, orienterte ledelsen til sykehuset den gangen.

Torkel Thune, IKT-beredskapsleder ved Oslo Universitetssykehus, sier til digi.no at feilen som rammet sykehusene denne gangen ikke er helt identisk med det som skjedde 3. mai.

–Da var det noe annet som feilet, men konsekvensene var det samme. Denne gangen var det en UPS (avbruddssikker strømforsyning, red. anm) som feilet, og dermed ble det brudd til strømforsyningen til datarommet. Vi undersøker nå hvorfor den feilet, og hvorfor den påvirket renundansen, sier Thune til digi.no

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.