RESULTATERFINANS

IT ned 7,9 prosent

Norske børsmeglere reagerte kontant på Hongkong-børsens fall på 8,7 prosent i natt. På Oslo Børs raste IT-indeksen hele 7,9 prosent mandag. - Markedet setter likhetstegn mellom IT og risiko, og rømmer over i sikrere aksjer på dager som denne, sier en analytiker til digi.no.

Eirik Flaa
12. jan. 1998 - 18:40

Nyheten om at Hongkong-børsen hadde falt med 8,7 prosent slo ned som en bombe i det norske markedet mandag, og sendte totalindeksen ned 4,9 prosent. Med IT-aksjene gikk det enda verre: Indeksen falt med hele 97,1 punkter, tilsvarende 7,9 prosent. Dermed har IT-indeksen på Oslo Børs falt med 191 poeng, eller hele 14,5 prosent, i løpet av de fem siste handledagene.

- Det er egentlig ikke noe som tilsier at IT-aksjene skal falle mer enn de øvrige aksjene dersom grad av eksponering overfor Asia skal være kriteriet. Problemet er at mange av IT-aksjene har høy betaverdi, (mål på systematisk risiko, det vil si aksjens følsomhet overfor konjunkturendringer, red.anm.) og dette er nettopp slike aksjer som markedsaktørene ikke vil sitte med i nedgangstider, sier en analytiker til digi.no.

Med et fall på 15,2 prosent til 38 kroner, ble Logisoft dagens taper blant IT-aksjene. For Logisoft er bevegelser i denne størrelsesorden ikke unormalt, ettersom volumet vanligvis er relativt beskjedent og avtanden mellom kjøper og selger relativ stor. I så måte er mandagens fall i Tandberg Data-aksjen langt mer uvanlig. Aksjen falt med hele 11,6 prosent til ny notering på 69 kroner.

- Tandberg Data har omtrent 15 prosent av salget sitt i Asia, men det langt viktigste for selskapet er hvorvidt det tilegner seg nye kontrakter. Jeg kan ikke se at uroen i Asia kan ha så stor praktisk betydning for selskapet, sier analytikeren.

Tandberg Data opplyste for fem dager siden at selskapet hadde inngått en OEM-avtale med Fujitsu, men Tandberg Data har siden torsdag morgen likevel falt med 17,9 prosent.

For de tunge systemintegratorene EDB, Merkantildata og Ark så det lenge ut som om aksjene skulle klare seg uendret gjennom dagen. EDB og Ark avsluttet dagen uten omsetning, og det ble heller ikke omsatt aksjer i de to selskapene. Merkantildatas aksjonærer holdt seg også svært rolige i dag, men fem små poster mot slutten av dagen sørget for at aksjen endte ned fem prosent til ny notering på 240 kroner.

Tatt i betraktning at markedet falt med nesten åtte prosent er dette likevel beskjedent, og en naturlig forklaring på fenomenet kan være at selskapene opererer på det nordiske markedet og dermed ikke er eksponert for uroligheter utenfor dette området. En av analytikerne digi.no snakket med, mener imidlertid at kursbildet er feilaktig.

- Selv om disse aksjen ikke har falt særlig i dag, ligger det et potensielt tap i aksjene. Som man ser på Merkantildata er det ingen kjøpere inne, men en selger har lagt seg på 240. Dette er et triks fra investorenes side for å skape et kunstig høyt kursbilde, sier analytikeren. digi.no registrerte i ettertid at Ark og EDB også avsluttet uten kjøpere.

Visma meldte mandag om en ny kontrakt på et par millioner dollar med Carribean Cruise Ltd., på dataselskapets vedlikeholdssystem AMOS. Aksjen falt likevel med 35 øre til ny kurs 3,90 kroner.

- Dette er egentlig en veldig god nyhet for selskapet. At aksjen likevel faller viser hvor stor betydning konjunkturendringer har, sier en analytiker.

Blant de tre aksjene som beveget seg oppover i løpet av dagen, var det ironisk nok to IT-aksjer. Nordic VLSI og EverCom Network la på seg med beskjedne 2,2 og 2,3 prosent - meget sterkt på en dag som denne.

Til tross for en avventende holdning blant mange investorer mandag, endte omsetningen av aksjer og grunnfondsbevis på 1125,7 millioner kroner mot et årsgjennomsnitt så langt på 1224,2 millioner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.