JUSS OG SAMFUNN

IT-pionerer fraråder copyright på API-er

Frykter konsekvensene av Java-dom.

Bjarne Stroustrup, oppfinneren av programmerintsspråket C++, er blant de 77 IT-forskerne som har tatt til orde mot copyrightbeskyttelse av programmeringsgrensesnitt.
Bjarne Stroustrup, oppfinneren av programmerintsspråket C++, er blant de 77 IT-forskerne som har tatt til orde mot copyrightbeskyttelse av programmeringsgrensesnitt. Bilde: Bjarne Stroustrup
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. nov. 2014 - 15:17

En lang rekke IT-forskere, hvorav flere må anses som pionerer innen sitt felt, har undertegnet et amicus curiae-notat til amerikansk høyesterett hvor det argumenteres mot en avgjørelse om at programmeringsgrensesnitt eller API-er skal være omfattet av opphavsrett.

– De undertegnede har vært avhengige av tiår med sedvane som har anerkjent den åpne naturen til API- er, noe som har tillatt dem i å reimplementere disse API-ene for å skape ny programvare. De undertegnede avhenger av og forventer den iboende åpenheten til API-er for å støtte innovasjon fra både oppstartsselskaper og markedsledere, heter det i notatet.

Amicus curiae-notater er ment som informasjon eller synspunkter til en domstol fra noen som ikke er en part i en aktuell sak.

I dette tilfellet er det rettsstriden mellom Oracle og Google om sistnevntes bruk av Java-API-ene i Android-motoren Dalvik det hele handler om. I mai avgjorde U.S. Court of Appeals for the Federal Circuit in Washington at strukturen til programmeringsgrensesnittet er beskyttet av opphavsrett, stikk i strid med utfallet av den første rettsrunden. Google anket i oktober denne avgjørelsen til høyesterett.

Forskerne mener at Federal Circuits har underminert de etablerte forventningene på en farlig måte.

EFF

Det er Electronic Frontier Foundation (EFF) som har tatt initiativ til notatet, som er undertegnet av 77 IT-forskere. Listen er mildt sagt imponerende og omfatter folk som alene eller sammen med andre har skapt programmeringsspråk og systemer som AppleScript, AWK, C++, Haskell, IBM S/360, Java, JavaScript, Lotus 1-2-3, MS-DOS, Python, RAID, RISC, Scala, SmallTalk, TCP/IP, Unix og Wiki, altså oppfinnere som Vint Cerf, Brendan Eich, Brian Kernighan, Bjarne Stroustrup og Ken Thompson.

Det skal dog nevnes at mer enn en håndfull av de 77 personene på listen i dag er ansatte hos Google. Deres uavhengighet i den omtalte rettssaken kan dermed diskuteres.

– Federal Circuits avgjørelse var feil, og farlig for teknologisk innovasjon, sier Corynne McSherry, direktør for immateriell eiendom i EFF, i en pressemelding.

– Det å ekskludere API-er fra copyrightbeskyttelse har vært essensielt for utviklingen av moderne datamaskiner og internett.

I notatet listes det en rekke mye brukte teknologier som ikke sannsynligvis ikke ville ha blitt skapt eller fått slik utbredelse dersom copyright for programmeringsgrensesnitt hadde blitt håndhevet. Dette inkluderer BIOS, den originale IBM-kompatible pc-en, reimplementeringen av UNIX-API-et i moderne operativsystemer, programmeringsspråket C, en rekke grunnleggende nettverksteknologier – inkludert «sockets» og HTTP, samt generelt programvare som skaper kompatibilitet på tvers av ulike systemer.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.