IT-salget hetere enn sensommerværet

Salget av bærbare PC-er beskrives som «sinnsykt bra» og drar med seg andre produkter.

Salget av bærbare PC-er beskrives som «sinnsykt bra» og drar med seg andre produkter.

Fra før av har det vært ventet at salget av plasmaskjermer skulle gå gjennom taket i høst. Dessuten var salget på bærbare PC-er ventet å fortsette veksten. Det regnet også distributøren Itegra med, men farten helt fra tidlig i august overrasker likevel, forteller salgsdirektør Lars Seeberg i Itegra.

– Det går vannvittige volumer av bærbare PC-er til mellom 5.000 og 10.000 kroner. Vi visste det skulle gå mye, men dette er godt over forventningene, sier han.

Seeberg anslår at stykksalget minst er doblet siden i fjor, men omsetningen vokser mindre, på grunn av lavere priser.

Salgssjef Stig Knutsen i Hattelco er svært fornøyd med sommersalget av bærbare.

– På bærbart er salget helt sykt, sier han.

Etterspørselen etter bærbare merkes også godt hos distributøren SMG, og deres salgssjef Jon Anders Halvorsen. Han konkurransen mellom leverandørene vil bli enda tøffere fremover, og det kan bety enda lavere priser.

– Jeg tror kampen om det bærbare vil tilspisse seg ytterligere. Acer er oppadgående, Lenovo kommer og skal ha sin del av kaka. Jeg tror det skjer noe hos dem ganske fort, sier han.

HP har i følge en ny IDC-rapport økt salget av bærbare med hele 184 prosent sammenliknet med samme kvartal i fjor.

Lavere priser er noe av grunnen til at store skjermer også går bra. Seeberg mener vi snart kommer til å se 42 tommers plasmaskjermer til 10.000.

– Da blir det allemannseie, sier han.

Et annet produkt som er i vinden er store eksterne harddisker.

– Vi selger tusenvis av 300 gigabyte store eksterne disker, sier, Halvorsen i SMG.

Han mener diskene har tatt over for CD-er som backup, og at bilder fra stadig kraftigere digitalkameraer er med på å drive opp etterspørselen. Digitale speilreflekskameraer med 8 megapiksler er i ferd med å bli så rimelige at stadig flere tar seg råd, påpeker han.

Både SMG, Hattelco og Itegra opplever at folk kjøper mer ekstern lagringsplass, uten at salget av vanlige harddisker øker noe særlig.

Seeberg mener det har sammenheng med hjemmeunderholdning, og nevner at underholdnings-PC-er ment for bruk i stua er et økende marked.

– Interne harddisker blir litt mye mekking for mannen i gata. De foretrekker USB-tilkopling og å kunne flytte dem med seg, sier han.

Økningen i salget av bærbare PC-er bidrar nok også til økt etterspørsel etter bærbar lagring. For mens interne harddisker til en skrivebords-PC er billigere enn de eksterne, er store disker svært dyre til bærbare PC-er, og lagringsplassen generelt mer begrenset.

Til toppen