BEDRIFTSTEKNOLOGI

IT-sjefene beholder smilet

Bransjen er optimistisk til neste års IT-investeringer.

Økt aktivitet i nordsjøen påvirker IT-bransjen også positivt. Norske IT-sjefer er optimistiske for neste års budsjetter. Det viser en gjennomgang digi.no har foretatt.
Økt aktivitet i nordsjøen påvirker IT-bransjen også positivt. Norske IT-sjefer er optimistiske for neste års budsjetter. Det viser en gjennomgang digi.no har foretatt. Bilde: Fotofikling: Per Ervland
15. nov. 2011 - 12:45

Det knytter seg stor spenning til IT-investeringene i året som kommer, særlig i lys av de store utfordringene hele euro-sonen befinner seg i. Spørsmålet er ikke lengre om det kommer en finanskrise, men hvilke konsekvenser den vil få.

Norge er i en særstilling i Europa. Ifølge tall fra Gartner, som digi.no kunne presentere tirsdag, ble det registrert en oppgang på nesten 11 prosent i PC-leveransene her hjemme i tredje kvartal. I Vest-Europa ble det registrert en nedgang på 11,4 prosent i leveransene.

Ingen stoppede prosjekter

Digi.no har stilt en rekke IT-avdelinger i store norske børsnoterte selskap spørsmål om IT-investeringene. Vi har spurt om noen prosjekter har blitt stoppet eller utsatt som følge av uroligheten i verdensøkonomien, og hvordan IT-budsjettene vil være til neste år.

Ingen av de vi spurte hadde stoppet eller utsatt prosjekter.

Fra Aker Solution, et av de største selskapene innen oljeservice, svarer IT-sjef Joar Handeland følgende på spørsmålet om utsettelser:

– Nei. Oljeselskapenes investeringsplaner er ambisiøse og det gjenspeiles i aktivitetsnivået

i oljeservicebransjen. Vi har opplevd betydelig vekst i år og forventer at dette fortsetter i 2012.

Stabile budsjetter

Ingen av våre respondenter svarte at det ble nedgang i budsjettene neste år, og dette gjelder også for selskaper som kan oppleve tøffere turbulens i markedene de selger til som følge av finanskrisen.

Hva gjelder IT-budsjettene svarer Aker Solutions IT-sjef følgende:

– Den økte veksten, som skjer både organisk og gjennom oppkjøp, setter enda tøffere effektivitetskrav til IT-systemene våre. Investeringsnivået vårt vil reflektere dette, skriver Handeland i en e-post til digi.no.

Vekst i olje og offentlig

Steinar Sønstebye, adm. direktør i IT-distributøren Atea Norge, bekrefter signalene digi.no har hentet inn.

– I de delene av landet hvor olje- og oljeservicenæringen er sterk, hele kyststripen fra Kristiansand til Bergen, er det ekstremt positivt. Det er styrt av to ting: de store funnene utenfor Stavanger men også fordi man skal begynne aktiviteten i Barentshavet, sier Sønstebye.

– Dette er store investeringer. Når oljenæringen skal ekspandere så påvirker det hele Norge, også på IT-siden, sier Sønstebye. Han peker også på at offentlig sektor opplever større rammer og økte budsjetter i tiden som kommer.

Sønstebye vil imidlertid ikke tallfeste hva han tror om veksten i det norske markedet.

– Vi tror at markedet skal vokse videre. Vi venter ikke en ny 2008-2009 situasjon, sier Ateas norgessjef og peker på den kraftige etterspørselsnedgangen som kom etter forrige finanskrise.

– Moderat vekst

Roger Østvold, leder i IT-strategiområdet i Accenture Norge, sier til digi.no at de venter en fortsatt moderat vekst i det norske IT-markedet til neste år.

Han peker også på offentlig sektor, som vil fortsette investeringer i moderniseringsprosjekter, og olje- og offshorenæringen som viktige drivere.

– I privat sektor ser vi stor aktivitet i de store internasjonale virksomhetene. Det er bølger av oppgraderinger og utskiftinger innen ERP. Det er generelt sett en økt modenhet om virksomhetsverdien av IT, sier Østvold som mener det er mer fokus på kostnadseffektivisering, men ikke kostnadskutt, som preger kundesiden.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.