IT-studenter lærer grunnleggende metode av konsulentselskap

Denne uken holdt konsulenter fra Praqma/Eficode kurs i devops og «continuous delivery» for studenter og nyutdannede på Oslomet. Mange av studentene lærer ikke metoden på studiet sitt.

IT-studenter lærer grunnleggende metode av konsulentselskap
Fra venstre: Studentene Ann Helen Storholt Wølner og Carl Boehlke møtte opp på universitetet Oslomet allerede første uka i august for å få med seg konsulentselskapet Praqmas kurs i devops og continuous delivery. Foto: Heidi Sævold

– Oi, for et rot, vi lagde mange maskiner i går. 

Seniorkonsulent og kursholder Jan Krag fra Danmark åpner PC-en tilkoblet storskjerm og går i gang med å repetere gårsdagens øvelser. Rundt 50 studenter sitter klare tredje dag av et firedagerskurs i moderne samarbeidsverktøy for IT-studenter og nyutdannede på universitetet Oslomet.

Seniorkonsulent Jan Krag fra Praqmas kontor i København holder deler av kurset i det lånte lokalet på Oslomet.
Seniorkonsulent Jan Krag fra Praqmas kontor i København holder deler av kurset i det lånte lokalet på Oslomet. Foto: Heidi Sævold

Krag kommet fra det danske kontoret til konsulentselspapet Praqma, som til vanlig livnærer seg av kurs i DevOps og Continuous delivery til bedrifter.

Metodikken og verktøyene baserer seg på samarbeid i tverrfaglige team og smidig programvareutvikling. Metoden har i løpet av det siste tiåret for alvor inntatt IT-industrien, etterhvert som IT-prosjekter blir stadig mer komplekse og behovene i markedet endrer seg raskere.

Ikke en del av pensum

Blant kursdeltakerne er Ann Helen Storholt Wølner, som studerer anvendt datateknologi på Oslomet.

– Dette er en skikkelig kickstart etter sommeren, og man lærer veldig mye nytt som man ikke får med mindre man tar helt spesifikke valgfag på studiet.

– Man må ikke være en mester på programmering, og det baserer seg ikke på noe konkrete kodespråk. Men lærer kommandoene som brukes til det vi skal gjøre. Enkelt sagt handler det om å starte pc-en, og få det til å funke, forteller hun.

I begynnelsen av uka fikk studentene i oppgave å lage en legoby sammen, som i et ledd i å lære scrum-metoden.

– Vi startet med scrum og agile (smidig, red. anm.), som kanskje er noen av de viktigste metodene. Med scrum er idéen at du samarbeider tett med produkteier, som er ansvarlig for kunder, sier kursdeltaker og student i informasjonssystemer på UIO, Carl Boehlke.

Les også

 – Vi har også gått gjennom Git, som hjelper til med å kontrollere endringer når flere jobber på samme prosjekt, legger han til.

– De fleste av oss er studenter eller ferdige studenter som ønsker å jobbe mer med tech. På devops-kurset kobler vi operasjoner med utvikling, noe som er veldig interessant fordi det krever helt praktiske ferdigheter, sier Boehlke, som tidligere har vært entreprenør.

Devops og «continuous delivery»

  • Devops er et konsept der man kombinerer programvareutvikling (dev) og drift (ops) i et smidig samspill for å oppnå prosess- og organisasjonmessige forbedringer. Både kultur, praksis og verktøy inngår i det som er blitt en utbredt modell innen systemutvikling. Målet er raskere utvikling, rettelser og oppdateringer på tvers av hele produktets livssyklus.
  • Continuous delivery (kontinuerlig levering) er en tilnærming der team produserer programvare i korte sykluser, noe som skal sikre at programvaren når som helst kan leveres automatisk. Tilnærmingen innebærer et mål om å bygge, teste og lansere programvare raskere og oftere. Metoden gir muligheter for flere trinnvise oppdateringer til applikasjoner i produksjonen.
  • «Continuous delivery» kan beskrives som den tekniske realiseringen av smidig programvare. Ifølge forretningsdirektør Mike Long i Praqma er de to konseptene beslektet, men devops handler i tillegg om å bringe flere disipliner sammen for å jobbe med et problem.
  • – I utgangspunktet var disse disiplinene IT-drift og utvikling, men andre må også være en del av dette, for eksempel sikkerhetsfolk og foretningsanalytikere. Idéen er at du samler all kunnskap i ett team framfor å jobbe i siloer. I tillegg trekker man inn nye praksiser og verktøy, sier Long.

 – Veldig nødvendig

Boehlke påpeker at det finnes mange onlinekurs i devops der en kan få tilsendt øvelser, men mener den praktiske delen der man samarbeider og kan komme med innspill og lære av hverandre er veldig viktig.

Student og entreprenør Carl Boehlke mener slike kurs er nødvendige for å lære dagens grunnleggende arbeidsmetoder.
Student og entreprenør Carl Boehlke mener slike kurs er nødvendige for å lære dagens grunnleggende arbeidsmetoder. Foto: Heidi Sævold

– I vår tid gjelder det å samarbeide i team. Før kunne man lage et program selv uten å trenge å snakke med noen andre. Men med mer komplekse systemer trenger du flere folk til å lage programvare. Og det blir viktig hvordan man jobber sammen.

Studenten forteller at det på studiet på Universitetet i Oslo kommer mer og mer om disse verktøyene nå, men at det fortsatt ikke er nok.

– Vi har lært Git på noen kurs. Men det finnes ikke noe kurs som kobler alle disse tingene sammen som jeg vet. Jeg kjenner folk som jobber med containere sånn som vi gjør her i dag, og det å koble det sammen med de andre metodene er viktig. Men sånne kurs som dette er derfor veldig nødvendige. Men selvfølgelig er det ikke lett å gjøre det over bare fire dager, sier Boehlke.

Les også

Håper å rekruttere

Tidligere i sommer har de holdt kurset, som har fått navnet «Continuous Delivery Academy», på NTNU og i København ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU). I mai ble selskapet kjøpt opp av finske Eficode. 

Med kurset, som har fått navnet «Continuous Delivery Academy», håper selskapene å rekruttere flere DevOps-fagfolk.

Mike Long, forretningsdirektør for selskapene i Norge, er initiativtakeren bak kursene. Han forteller de begynte fordi selskapet var i en fase der de hadde vokst og hadde mye senior-folk, og hadde lyst til å ta inn noen nyutdannede.

– Vi skjønte at hvis vi skulle gjøre det måtte vi lære dem opp. Det vi driver med er opplæring, så vi trenger kunnskap til å selge til våre kunder.

Samtidig erfarer selskapet at det utgjør en betydelig forskjell dersom noen på klientenes side også kjenner til grunnleggende trekk ved DevOps og Continuous Delivery, forteller han.

– Derfor snudde vi på det og bestemte oss for å lære opp alle som var interessert, og ut fra det finne noen få som er spesielt interessert i dette feltet og ansette dem.

(saken fortsetter under)

Eficodes fotograf Dila Wollsten tar bilde av de rundt 50 fremmøtte med kursbevis og initiativtaker og forretningsutvikler Mike Long i front. Foto: Heidi Sævold

Selskapene tilbyr studentkursene gratis og har ingen inntekter fra prosjektet på kort sikt. Men Long ser for seg at kursene likevel vil lønne seg i det lange løp.

– I begynnelsen trodde vi at vi kanskje kunne få sponsorer, men ingen var veldig interessert i det. Og vi har fire seniorkonsulenter her som kunne ha vært ute hos kunder nå, så det kommer med en betydelig kostnad. Men hvis vi kanskje kan ansette en person fra denne gruppa, og det er 80 andre som går inn i industrien som kjenner oss og liker oss, er det smart business på sikt, sier Long.

Ingen stor interesse fra universitetene

«Continuous Delivery Academy» ble arrangert for første gang på NTNU i Trondheim i 2016. Der deltok blant annet daværende student Hans Georg Næsheim, som i dag jobber for konsulentselskapet og er en av fire konsulenter som holdt kurset på Oslomet denne uken.

Initiativtaker Mike Long og førsteamanuensis Hårek Haugerud ved Institutt for informasjonsteknologi ved Oslomet.
Initiativtaker Mike Long og førsteamanuensis Hårek Haugerud ved Institutt for informasjonsteknologi ved Oslomet. Foto: Heidi Sævold

Kurset i Oslo kom til ved at initiativtaker Mike Long spurte professorene på NTNU om de trodde dette ville slå an i Oslo, og om de kunne sette han i kontakt med noen der.

– Vi ble satt i kontakt med flere på universitetet i Oslo, og sendte masse mail. Det eneste vi trengte var et rom, og at de ga beskjed til studentene, men de virket ikke så interessert. Men til slutt fikk vi kontakt med Hårek som sa «ikke noe problem, jeg booker et rom for dere».

Førsteamanuensis og programkoordinator Hårek Haugerud ved Institutt for informasjonsteknologi ved Oslomet syntes at det eksterne firedagerskurset var en god idé, og har selv vært til stede på kurset i Oslo.

– Opplegget til Praqma passer bra både til våre bachelor- og masterstudenter. Det er noe overlapping, men jeg tror det er helt greit, sier han til Digi.

 Han bekrefter at devops ikke er del av bachelorprogrammet på Oslomet i dag.

Les også