KARRIERE

IT-studiner lei av altfor mange IT-menn

Ved DPH IT-Høgskolen i Oslo er jentene lei av mannsdominansen i IT-bransjen - og prøver å gjøre noe med det.

Therese Werenskiold
4. apr. 2001 - 07:17

Jentene som studerer ved Den Polytekniske Høgskolen i Oslo er lei av mennene dominerer IT-bransjen.

- Å få flere kvinner inn i IT-bransjen burde være et mål alle er interessert i, sier Mailen Tollånes. Hun er student ved det 3-årige diplomstudiet i IT og en av initiativtagerne til jentegruppen.

- Vi vet at bedrifter ønsker flere kvinnelige IT-medarbeidere. Både for å få et bedre miljø som ofte er mannsdominert, men også for å få en bedre balanse mellom den tekniske delen av IT som gutta ofte er opptatt av, og den mykere delen, integrasjon mellom mennesker og systemer, som kvinner ofte er mer opptatt av, forklarer Tollånes.

Hun mener at samfunnet og næringslivet har en økonomisk interesse av en bedre balanse mellom menn og kvinner i IT-yrker.

- Det snakkes fortsatt om at Norge kan komme til å mangle 50.000 IT-eksperter i 2003, og at man muligens må importere arbeidskraft fra blant annet India. Om flere kvinner valgte IT som yrke, kunne 'krisen' vært langt mindre, og samtidig ville dette styrket Norges konkurransesituasjon, sier hun.

IT-studinen mener at kvinnene selv burde være de som aller mest var interessert i at en 'ny' og høytlønnet bransje ikke blir mannsdominert. - Det er ingen ting som tilsier at kvinnene ikke hører hjemme i IT-bransjen. Her må det være myter om den kvisete nerden på gutterommet og gamle fordommer som spiller inn, sier hun.

Kvinner kan enten sitte på baken og la menn dominere enda en bransje med god lønn og atpåtil høy etterspørsel, eller være aktivt med og legge føringer for sin egen jobbsituasjon for å få sin del av kaken. Jentene ved DPH har valgt det siste, og utvalget "Kvinner & IT" blir offisielt etablert ved DPH Oslo onsdag 18 april.

- Vår fokus fremover blir først og fremst å ivareta de kvinnelige DPH-studentenes behov i studietiden, og forberede dem til å møte IT-bransjen når de er ferdige med studiene, sier initiativtager Tollånes.

Høgskolens ledelse har stor tro på jentegruppens initiativ.

- Dette er et konsept høgskolen ønsker å støtte på alle mulige vis, sier rektor Bjørn Hanssen i en pressemelding.

Han mener dette er et langt bedre tiltak enn for eksempel kvinnekvotering.

- Tiltak som dette gjør kvinnene ekstra rustet når de etter endte studier kommer ut i arbeidslivet. Samtidig gjøre gode studieforhold for kvinner det mer attraktivt å ta en IT-utdanning.

Mer om kvinner (eller mangel på sådanne) i IT-bransjen

Damer vil ikke være 'geeks'
Ønsker flere Hoff-damer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.