SIKKERHET

Italias datatilsyn forbyr ChatGPT

OpenAI får ikke behandle data om italienere, slår det italienske datatilsynet fast. I praksis er vedtaket et forbud mot programvaren slik den er i dag.

ChatGPT har verken hatt hjemmel for å behandle de enorme datamengdene den trengte til trening, eller kontroll på alderen til brukerne, mener Garante.
ChatGPT har verken hatt hjemmel for å behandle de enorme datamengdene den trengte til trening, eller kontroll på alderen til brukerne, mener Garante. Illustrasjonsfoto: Florence Lo
31. mars 2023 - 13:59

Fredag gikk Italias datatilsyn ut med et forbud mot ChatGPT etter flere anklager om brudd på personvern.

− Forby ChatGPT til de respekterer personvernet, skriver Garante per la protezione dei dati personali, polulært bare Garante, i en pressemelding.

Garante pålegger selskapet OpenAI, som står bak den svært mye omtalte store språkmodellen ChatGPT, å umiddelbart stanse all behandling av data fra italienske brukere. Vedtaket er foreløpig, og gjelder til selskapet respekterer EUs personvernregler, GDPR, skriver blant annet Politico.

Garante kaller vedtaket en blokkering av ChatGPT.

Manglet rettslig grunnlag

ChatGPT har møtt mye kritikk den siste tiden. Tidligere denne uka gikk en rekke bransjefolk ut og ba om en pause i utviklingen av denne typen store språkmodeller.

Torsdag gikk den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC ut og ba europeiske tilsyn undersøke ChatGPT. Selv om EU jobber med nye reguleringer av AI, frykter organisasjonen at det kan ta årevis å få på plass.

Nå mener det italienske datatilsynet at OpenAI ikke hadde rettslig grunnlag til å behandle de enorme datamengdene modellen er trent på.

OpenAI har heller ikke noe system på plass for å verifisere brukernes alder, mener Garante. Dermed kan unge brukere bli utsatt for upassende innhold.

OpenAI har ikke kontor i EU, men har representanter i flere EU-land. De har nå 20 dager på seg til å innføre nødvendige tiltak, under trusler om bøter på opp til fire prosent av selskapets globale omsetning.

Den populære diskusjonsplattformen Reddit er det seneste tilskuddet i Open AIs portefølje av strategiske partnere.
Les også

Nå kan Reddit-innleggene dine brukes til å trene Chat GPT

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.