Jakten på de forbudne musikalske frukter

Einar Ryvarden kastet seg på MP3-bølgen, entusiastisk på jakt etter forbudne musikalske frukter. Det ble et skuffende resultat. Platebransjen sørger åpenbart for at MP3-serverne stenges ned like fort som Fast og Lycos får snust dem opp.

Einar Ryvarden kastet seg på MP3-bølgen, entusiastisk på jakt etter forbudne musikalske frukter. Det ble et skuffende resultat. Platebransjen sørger åpenbart for at MP3-serverne stenges ned like fort som Fast og Lycos får snust dem opp.

Den nye MP3-søkemotoren til norske Fast og Lycos vekker harme i musikkbransjen. Uten grunn. Et søk etter artisten Beck gir hundrevis av treff, men stillheten regjerer fremdeles på kontoret mitt.

MP3-formatet er blitt svært populært - å hate - i platebransjen. Det norske søketeknologi-selskapet Fast Search and Transfer (Fast) har aktualisert debatten om piratkopiering av musikk på internett og restrukturering av platebransjen etter at de i forrige uke lanserte en søkemotor for MP3-filer sammen med Lycos.

På Lycos kan du med et tastetrykk bla i hundretusenvis av lenker til artister og/eller enkeltlåter. Platebransjen verden over river seg i håret og skriker på advokatene og PR-sjefene sine. Resultatet er en rekke medieoppslag, men foreløpig har ikke hverken Fast eller Lycos mottatt noen konkrete henvendelser fra advokater.

Platebransjen kunne ha spart seg mesteparten av styret. En ting er at Fast og Lycos neppe gjør noe straffbart, men det mest underholdende er at tjenesten deres ikke utgjør noen særlig trussel. For lenker til musikk er en ting - faktisk musikk ut av dine høyttalere er noe ganske annet.

En uformell test av søkemotoren - jeg prøvde med artisten Beck - viser at selve søket er lynraskt. Jeg fikk flere hundre treff, nesten alle sammen pekere til sanger av Beck. Men etter å ha prøvd tyve lenker og fått "fil eksisterer ikke", "for mange brukere" og andre feilmeldinger gav jeg nesten opp.

Søketjenesten fungerer dårlig fordi MP3-arkivene dukker opp og forsvinner i et rasende tempo. En trussel er platebransjens egne piratjegere som sammen med advokater sørger for å stenge større MP3-servere. Men like mange MP3-pirater blir trolig skutt ned av sine egne internett-leverandører og eieren av deres server.

For hvis søkemotoren til Fast oppdager en samling MP3-filer ryker trafikken i været. Belastningen av mange brukere som skal laste ned filer i 2-4 MB-størrelsen bremser fort opp selv de tøffeste serverne og alle tjenestene de skal betjene.

Selv om du skulle komme frem til en virksom MP3-server, er det fremdeles langt igjen til musikk i dine høyttalere. Jeg fant til slutt en virkende lenke til Beck gamle hit "Loser". Filen er på 3,6 MB og tok rundt 20 minutt å laste ned - jeg var åpenbart ikke alene på serveren og dens linje. Helt mot slutten var det nemlig brått slutt. Ny runde. Etter nye tyve minutter har bitsene lagt seg ned på knærne og krabber nå igjennom linjen.

I mellomtiden søkte jeg etter et MP3-spilleprogram, noe som gav meg et par tusen hits. Det gikk raskt å laste ned Winamp, men jeg venter fremdeles på Loser. Gleder meg til å spille den før jeg går hjem, for jeg har ikke CD-brenner eller ork til å konvertere filen til en CD-plate så jeg kan ta den med hjem.

Platebransjens frykt for Fasts søkemotor er sterkt overdrevet. Flere lesere av digi.no mener søkemotoren er en markedsjippo kun egnet til å gi Fast og Lycos oppmerksomhet. Det skal jeg ikke kommentere, men for det store flertall blir MP3 en kuriositet, ikke en kilde til musikkglede. Mitt råd til platebransjen er derfor å spare de skyhøye advokathonorarene og senke prisene på CDer i stedet.

(Til Becks plateselskap: Jada, jeg skal slette "Loser" fra harddisken min - hvis jeg noen gang får lastet den ned..)

Til toppen