RESULTATERFINANS

Japansk nettselskap skapte børspanikk

USA har hatt sine skandaler, men nå rystes Tokyo-børsen av påstander om svindel i et internettselskap.

18. jan. 2006 - 12:11

En flom av rykter rundt nettselskapet Livedoor førte onsdag til at aksjehandelen ble avbrutt 20 minutter før stengetid. Det er første gang i børsens mer enn et halvt århundre lange historie at den stengte før tiden.

- Dette kom fullstendig uventet. Hvis jeg skal våge å gjette, vil jeg anta at nyheten om at Livedoor er satt under etterforskning har skremt investorene og fått dem til å selge hver for seg, sa børskommissær Taizo Nishimuro på en pressekonferanse.

Folk fra den japanske påtalemyndigheten gikk mandag til razzia mot Livedoor, som har vært svært populært ikke minst blant småinvestorer. Nyheten om raidet førte til et kursfall som på tre dager reduserte verdien av japanske aksjer med over 34.500 milliarder yen. Det tilsvarer rundt 2.000 milliarder norske kroner, eller omtrent det samme som Sveriges brutto nasjonalprodukt - den samlede verdien av de varer og tjenester svenskene produserer i løpet av ett år.

Kursfallet gjenspeilte panikken der Nikkei-indeksen over de viktigste aksjene på Tokyo-børsen på ett tidspunkt var ned mer enn 740 poeng eller 4,7 prosent.

Etter hvert hentet børsen seg noe inn igjen, og da den ble stengt 20 minutter før tiden, sto Nikkei i 15.341,18, det vil si 464,77 poeng eller 2,94 prosent lavere enn dagen før.

- Det har vært panikk i markedet, men etter hvert vil situasjonen roe seg ned, spådde analytiker Hideiyuki Suzuki i selskapet SBI Securities.

Selskapet som utløste panikken, Livedoor, ble grunnlagt av nå 33 år gamle Takafumi Horie, som er kjent for å bruke t-skjorter i et ellers strengt dresskledd forretningsmiljø og i det hele tatt for å gå sine egne veier. Selskapet, som drev med alt fra programvare til nettbaserte finanstjenester, har drevet aggressive oppkjøp av andre foretak.

Men mandag slo japansk Økokrim til, etter påstander om at Livedoor hadde drevet med ulovlig salg av verdipapirer. Japanske aviser skrev at selskapet har fusket med regnskapene for å skjule at det gikk med store underskudd.

Kommentatorer i Tokyo ville ikke utelukke at Livedoor-affæren og panikken på børsen kunne få politiske følger. Statsminister Junichiro Koizumis markedsøkonomiske reformer kan bli satt i fare, ble det antydet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.