BEDRIFTSTEKNOLOGI

Java-fri BankID lansert

Én aktør tok innersvingen på bankene og kom først i mål.

Frode B. Nilsen i BankID under en presentasjon av planene om ny løsning våren 2013. Nå er den Java-frie tjenesten klar til bruk.
Frode B. Nilsen i BankID under en presentasjon av planene om ny løsning våren 2013. Nå er den Java-frie tjenesten klar til bruk. Bilde: Sigvald Sveinbjørnsson
24. sep. 2014 - 10:04

digi.no kunne våren 2013 melde at BankID hadde startet arbeidet med å hive ut Java fra tjenesten. Siden har svært mange ventet på den nye Java-frie BankID 2.0.

Løsningen blir i dag lansert. Det er Postens digitale postkasse, Digipost, som får æren av å være først ute.

Dermed tok de også innersvingen på bankene, som jo eier BankID, som ennå ikke har rukket å legge om for å unngå kravet om at kundene må installere den uglesette Java-klienten.

    Les også:

«Problemfri»

Det er i samarbeid med Signicat, leverandør av elektronisk identitetshåndtering at Digipost nå tilbyr det de kaller en Java-problemfri brukeropplevelse, både på smarttelefoner, nettbrett og pc.

Løsningen er i produksjon og Digipost støtter nå BankID 2.0 for registrering av nye brukere og åpning av brev i den digitale postkassen. Digipost er en av bare to aktører som også får tilby digital postkasse til norske innbyggere etter å ha vunnet kontrakt med Staten.

– Java-fri BankID 2.0 er viktig for oss rett og slett fordi vi er tjent med at kundene våre igjen kan tilby en god brukeropplevelse til sine kunder. At løsningene faktisk blir brukt. Signicat har en abonnementmodell hvor mesteparten av inntektene kommer fra transaksjoner. Vi er helt avhengig av å ha løsninger som faktisk blir brukt, sier Arne Vidar Haug til digi.no.

Verdt å feire med bobler i glasset

Haug, som er leder for forretningsutvikling i Signicat, mener det er en merkedag.

– I dag er det verdt å riste i Champagnen. Dette blir bra for brukerstedene og ikke minst kundene deres. Det vil også merkes tydelig hos de mange supportsentrene. Særlig 1. linjesupport hos kundene har slitt (med den gamle BankID-løsningen, red.anm.). Mange av henvendelsene har jo dreid seg nettopp om Java, sier han.

Årsaken til at de, og ikke bankene, kom først på banen nå, mener han ligger i at de er en renskåret leverandør av identitetshåndtering. De driver ikke med noe annet, i motsetning til banknæringen med IT-avdelinger som må sjonglere mange andre oppgaver i tillegg.

– Vi har vært med på dette prosjektet som partnere av BankID siden starten, hele tiden med tett dialog rundt fremtidens løsninger, sier Haug.

Thomas Mathisen som er direktør for Digipost sier i en pressemelding at de er stolte over å være først ute, også foran bankene.

– Digiposts kunder skal møte digitale løsninger av topp klasse. Rask, effektiv og problemfri opprettelse og tilgang til sin egen postkasse på nett tas som en selvfølge. For at vi skal fremstå som attraktive, moderne og fremtidsrettet er det viktig at teknologien ikke skaper hindringer. Det var en utfordring med Java-basert BankID. Det var derfor naturlig for oss å være tidlig ute med å ta i bruk BankID 2.0 uten Java, sier Mathisen.

Snart også i bankene

I sommer ble det kjent at BankID 2.0 uten Java var blitt en tanke forsinket, men det ble da forespeilet lansering mot slutten av september, en måned senere en planlagt, for å kvalitetssikre den nye løsningen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Ifølge NTB den gangen vil det fortsatt kunne gå en periode før bank-kunder får prøve nye BankID. DNB signaliserte at de vil bruke ytterligere to-tre måneder før lansering. Danske Bank har sagt at deres kunder får løsningen i fjerde kvartal, mens både Nordea og Sparebank1 har signalisert en gang i oktober som lanseringstidspunkt.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.