BEDRIFTSTEKNOLOGI

Java motiverer studentene

Java har overtatt etter Simula som programmeringsspråk for begynnerkurs på institutt for Informatikk ved Universitetet i Bergen. - Dette har ført til mer motiverte elever og bedre karakterer, forteller Khalid Mughal til digi.

Liv Torild Mytting
18. aug. 1997 - 18:37

Høsten 1996 bestemte instituttet seg for å bytte programmeringsspråk på begynnerstudiet I110 i informatikk.

- Bakgrunnen var at det begynte å bli vanskelig å motivere studentene til å lære seg Simula, sier Mughal. - Språket brukes i dag ikke utenfor universitetene, og mange av studentene har ikke engang hørt navnet før de tar fatt på informatikkstudiet.

- Den gang Simula var nytt, var universitetene på hugget og tok kjapt i bruk ny teknologi. Det er akkurat det samme vi gjør nå, når vi tar i bruk Java, sier Mughal.

Å bruke Java i undervisningen er en topp motiveringsfaktor for studentene. Språket er nytt og fullstendig objektorientert, det passer godt inn i undervisningssituasjonen og har "hotte" bruksområder på f.eks. Internett.

- Ved å ligge helt i forkant av teknologien får vi godt fornøyde studenter, sier Mughal. Instituttets erfaringer så langt er samlet i et dokument forfattet av Khalid Mughal og Rolf W. Rasmussen.

Instituttet hadde høsten 96 valget mellom programmeringsspråkene Delphi, C++ og Java. Ett av disse skulle erstatte Simula. Plattformbegrensninger satte en stopper for Delphi, mens Java utkonkurrerte C++ på mindre kompleksitet og mer brukervennlig "inngangsnivå". Java er i tillegg plattformuavhengig og tilbyr studentene neste generasjons utviklingsverktøy. At instituttet valgte rett, støttes av en spørreundersøkelse blant studentene: 70 prosent syntes Java har et akseptabelt vanskelighetsnivå.

Eksamensresultatene tallfester også at det var et klokt bytte: Mens gjennomsnittskarakteren våren 1996 var 2,7 ble det våren 1997 2,0. Samtidig ble strykprosenten redusert fra ca. 30 til 14 prosent. Dette skyldes selvsagt ikke bare at man byttet programmeringsspråk, men det er ingen tvil om at innføringen av Java var en medvirkende faktor.

Fra og med i høst introduseres Java også på et videregående kurs, samtidig som studenter på høyere nivåer hele tiden har hatt mulighet for å benytte språket. Foran emnepåmeldingen våren 1997 ble det fra instituttets side ikke offentliggjort at begynnerkurset ville benytte Java. Ved emnepåmeldingen i høst forventer Mughal økt interesse: - Når det nå er kjent hvilke kurs som benytter Java forventer jeg at det vil bli en økning i antall studenter som ønsker disse kursene, sier han.

Dette er bare begynnelsen. Videre fremover kommer instituttet til å benytte Java på flere områder og i flere kurs, avslutter Mughal.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.