BEDRIFTSTEKNOLOGI

Java OS gjør 486 til NC

Sun er i ferd med å utvikle et Java OS-beregnet for gamle PC-er. Project Rescue vil forvandle utrangerte 486-PC-er til fullt fungerende NCer.

Eirik Flaa
20. mars 1997 - 01:00

Java OS er hittil overført til Sparc, Inter- og ARM plattformene, men nå er også Java OS for PC plattformen på vei. Prototypen, som går under navnet Project Rescue, er beregnet på alt fra eldre 486-maskiner til nyere Pentium-maskiner og er et resultat av den pågående dialogen mellom Sun og Intel. Java-PC-ene vil fortsatt få behov for sin harddisk, ettersom det er en forutsetning i maskinarkitekturen at operativsystemet startes lokalt. Bortsett fra dette vil PC-ene fungere som en mellomting mellom klassiske dumme terminaler og NC-er.

-På de eldre PCene vil det gå nokså tregt å kjøre java-applikasjoner. Disse vil først og fremst bli benyttet som dumme terminaler koblet opp mot en sentral prosesseringsenhet, sier produktsjef for desktop-produkter og Internett i Skrivervik Data, Tosten Tøfte til digi:data. Han forklarer at det dessuten er utviklet et distribuert Windows NT-system der flere applikasjoner kan kjøres sentralt, mens de styres gjennom et NT-lignende grensesnitt på dumme terminaler.

- Dersom man skal kjøre Java-applikasjoner bør man ha en Pentium, selv om operativsystemet i prinsippet kan kjøres på en 386-maskin, sier Tøfte, som også kan fortelle at Java-satsingen på PC ikke stopper her.

- Det er blant annet planlagt et instikkskort med egen Java-prosessor. Denne skal gjøre det mulig å kjøre Java i superfart på PC-en, sier Tøfte.

Noe av tanken bak Project Rescue er dessuten å gi bedrifter muligheten til å teste ut mulighetene med Java uten å foreta investeringer på maskinvare. Operativsystemet vil bli levert med alle de essensielle Java-elementene, Java OS, Java Virtual Machine og HotJava Views. JavaOS gir DOS nettverksegenskaper og billedsbehandlingsmuligheter, Java Virtual Machine lar Project Rescue kjøre Java-programmer, og HotJava Views er det 100%-Java-kompatible grafiske brukergrensesnittet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.