SIKKERHET

Jens Stoltenberg varsler cyberløft i Nato

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier trusler i det digitale rommet vil få høyeste prioritet på alliansens toppmøte i London til høsten.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg løfter fram cyber som et viktig satsingsområde for de allierte. Bildet er fra et møte med Wall Street Journal i London 14. mai.
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg løfter fram cyber som et viktig satsingsområde for de allierte. Bildet er fra et møte med Wall Street Journal i London 14. mai. Stefan Rousseau
23. mai 2019 - 09:51

Stoltenberg holder torsdag en tale om cyberforsvar i London der han ventes å komme med en kraftig advarsel om hvilke farer allierte står overfor.

I utdrag av talen, som er distribuert til pressen på forhånd, gjør Stoltenberg det klart at de allierte i NATO står klar til å bruke cybervåpen i kamp – og ikke bare som svar på angrep.

– Det tar bare ett «klikk» å sende et datavirus verden rundt, men det krever global innsats for å forhindre det fra å utløse kaos, sier han.

Cyberangrep kan «skade økonomiene våre, undergrave demokratiene våre og lamme vår militære evne», fortsetter Stoltenberg, som nå vil invitere nasjonale sikkerhetsrådgivere til et møte ved NATOs hovedkvarter neste uke for å diskutere de nye truslene. Det vil være første gang NATO holder et slikt møte.

I desember vil cyberforsvar dessuten bli en «topprioritet» på NATOs toppmøte i London.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.