Jobs' nyeste bok kommuniserer trådløst

iBook, Apples nye bærbare iMac, fullfører Steve Jobs' firedelte produktlinje. Tilpasningen til det trådløse nettverket AirPort er et virkelig genialt trekk, rapporterer Arild Eugen Johansen direkte fra MacWorld i New York.

iBook, Apples nye bærbare iMac, fullfører Steve Jobs' firedelte produktlinje. Tilpasningen til det trådløse nettverket AirPort er et virkelig genialt trekk, rapporterer Arild Eugen Johansen direkte fra MacWorld i New York.

Stemningen var høy på åpningsforedraget til Steve Jobs. Han kom som sedvanlig kledd i jeans og sort pologenser. Men det var noe som ikke stemte. Jeg syntes han virket annerledes. Men så har jeg ikke sett ham så nært som jeg så ham nå. Han virket yngre, men ellers så han ganske lik ut. Han kom med de vanlige frasene om å tenke annerledes og hvor vellykket Apple har vært i den senere tid. Bilder ble tatt og alt virket som det skulle. Men så kom Steve nummer to – og denne gang var det den ekte Steve Jobs. Dette forsterket stemningen. En fin gimmick! Det var skuespilleren som spilte Jobs i Pirates of Silicon Valley som gjorde stand-in rollen som Steve Jobs. Så endelig fikk vi ekte vare. Steve var som vanlig i toppform foran sin menigh - unnskyld forsamling. Det er ikke tvil om at stemningen blant Mac brukere har økt etter at Steve kom tilbake.

Først var det nyheten om QuickTime og QT TV. Dette var jo ikke så mye nytt egentlig og jeg tror forsamlingen syntes det dro i langdrag med "gamle nyheter" selv om dette var ganske "hotte" saker. Det neste var MacOS 9. Så har altså Apple klart å løse problemet med eierrettighetene til OS 9 som noen andre hadde registrert. Det var mye spekulasjoner om dette tidligere i år. Det var jo litt dumt at Apple måtte hoppe fra 8.x til 10 (X).

Ifølge Jobs inneholdt MacOS 9 over 50 nye "features". Han viste Sherlock 2 som vi har hørt om en stund. Det store er muligheter for grupper illustrert med knapper med lett gjenkjennelige symboler. Og ved å klikke på handlekurvsymbolet kunne man handle på nettet. Man søkte på en vare og et handlested, og vips så kom liste over varen med pris opp på skjermen. Meget fikst!

Men forsamlingen ventet på noe annet. Hvor var den flate iMac? Men før det kom noe i den retning måtte vi overvære flere bragder fra Apple. 3935 nye eller oppdaterte programmer siden iMac ble introdusert 15. august i fjor. Og til nå har de solgt 1,9 millioner av disse "sukkertøyene". Nå er det over 13 000 programmer for Mac. Er det noen som trenger flere?

Men Steve ville vise mer før han slapp katta ut av sekken. Alle skjønte at det var en "katt", for det som var vist til nå ville ikke tilfredsstille tilhørerne som var i et så stort antall som aldri før. Jeg tipper det var fire ganger så mange som i fjor og da var forsamlingen imponerende nok – etter norsk standard iallfall.

Ozzie Osborne fra ViaVoice viste et imponerende talegjenkjenningsprogram utviklet i samarbeid med IBM. Han dikterte på vanlig engelsk og teksten kom feilfritt på skjermen. Dette kommer til en engelsktalende Mac om ikke så lenge.

Og så kom diagrammet som alle kjente igjen. Den firedelte produktlinjen: Desktop - Portable - Professional - Consumer. Og "the missing link" var det vi alle ventet på. Bærbar konsument.

Han sa at de hadde spurt så mange av deres brukere hva de ønsket seg mest og svaret var "iMac to go!" Og da var svaret enkelt. Men hva skulle den inneholde og til hvilken pris?

Så kom alle data etter tur: 12,1 tommers TFT-skjerm i 800 ganger 600 bildepunkter med millioner av farger, 300 MHz G3 512 kB backside nivå to cache, opp til seks timers levetid på Lithium-ion batteriet, innebygget 56K modem, 10/100BASE-T EtherNet Total Access, USB, full størrelse tastatur og 24x CD-ROM.

Så hva skulle de kalle denne nye kjæledeggen? Det var jo enkelt, sa Jobs. De profesjonelle maskinene hadde "Power" i navnet. Og den bærbare hadde "Book". Og konsumentversjonen hadde "i" foran. Så da ga det seg selv: iBook.

Så tok han fram en iBook. Den var oransje eller Tangerine som Apple kaller den. Og han kunne fortelle at den også kom i Blueberry. Og der var den foran våre øyne. Og hundrevis av Apple ansatte som også satt rundt i forsamlingen som også kunne vise fram en Apple iBook. Den er hvit innvendig og har et meget sterkt skall. Og som den første bærbare datamaskin, har den håndtak! En meget lekker sak. Og prisen var 1599 dollar.

Dette var omtrent som vi hadde ventet alle sammen. Det er spekulert mye på nettet i det siste hvordan en slik bærbar iMac ville se ut. Men det var først da Steve logget seg på Internett med iBook i hånda og uten ledninger at salen tok av. "Den er trådløs, den er trådløs", ropte en journalist like bak meg. Og sannelig var den det!

Dette var en ny revolusjon fra Apple som overgår alle andre. Jobs kunne fortelle at alle iBook'er hadde innebygget antenne med en rekkevidde på 50 m. Og det er lenger enn Bill Gates trenger på sin tennisbane, kunne han fortelle. Og han har sikkert råd til å kjøpe tre! Ved hjelp av systemet AirPort, en basestasjon som lignet på et romskip fra en annen planet, som kan betjene opp til 10 iBook'er (299 dollar) og AirPort Card, et slags PC-kort som det er enkelt å putte i hver maskin (99 dollar) fikk man et komplett trådløst system. Meget imponerende! Og det viser seg at denne også kan brukes av maskiner "fra den andre siden". Den bruker standarden IEEE802.11b og opererer på 11 Mbps

Så Apple har gjort det igjen. Revolusjonerende design med revolusjonerende teknologi.

Stemningen er stor på MacWorld. Og aldri har jeg sett så mange mennesker her før.

(Se også peker nedenfor til artikkelen "Apples trådløse, flatklemte kundemagnet er her: iBook".)

Til toppen