Jobs satser butikken på nett-TV

Apple Computer og Steve Jobs (bildet) satser fremtiden på et nytt nett-TV-apparat som lar brukere surfe på nettet, se på TV, og spille av multimedia-innhold på en DVD-spiller.

Apple Computer og Steve Jobs (bildet) satser fremtiden på et nytt nett-TV-apparat som lar brukere surfe på nettet, se på TV, og spille av multimedia-innhold på en DVD-spiller.

De første håndfaste reportasjene om Apples nye nettcomputerkonsept har lekket ut i amerikansk presse. Mens nettstedet Apple Recon har hintet om et nytt apparat fra Apple "som vil ta pusten fra deg" i mange uker, kunne News.com tirsdag rapportere om det topphemmelige Apple-prosjekt.

Det dreier seg om et nytt apparat (AMP) som kombinerer et nett-TV-apparat med en DVD-spiller.

I motsetning til nettcomputer-konseptet som har vært profilert som en erstatter for PC-en, er nett-TV-apparatet til Apple ment som et underholdningsapparat - en sammensmelting av TV, video, spill, og nettilgang. Dette vil konkurrere mer med Web-TV fra Microsoft enn tradisjonelle PC-er. Ett av fortrinnene til AMP er at apparatet skal kunne starte opp uten den lange oppstarttiden som kjennetegner personlige datamskiner. Dette skal gjøres mulig gjennom en teknologi, Enhanced CD, utviklet av Sony, Philips, Microsoft og Apple melder News.com.

I den senere tid har det blitt rapportert at Apple har vært i samtaler med Disney, og i visse kretser tas det som et tegn på at Disney kommer til å kjøpe Apple. Apple Recon skriver at forholdet mellom Apple og Disney ikke er bare hjertelig som følge av at Steve Jobs og Apple har diktert tøffe betingelser for lisensiering av QuickTime-teknologi til filmindustrien. Det skal ikke ha falt i god jord verken hos Disney eller film- og underholdningsbransjen generelt.

I henhold til Apple Recon er konflikten med Hollywood så alvorlig at det kan sette hele AMP-prosjektet i fare. Apple er nemlig avhengig av gjennomslag innen film- og underholdningsbransjen for å få suksess med sitt nye apparat.

Ett annet problem er Apples hang til først å satse stort på nye teknologier, for så å droppe dem. Når det gjelder tynne klienter er Newton og Pippin ferske eksempler på teknologier som Apple plutselig har kuttet ut.

AMP, dersom Apple lanserer det, kan bli det første nye produkt som kommer i kjølvannet av Steve Jobs' andre runde bak roret i Apple Computer. Som kjent var han med å grunnlegge selskapet, men ble sparket ut av selskapet midt på åtti-tallet.

Til toppen