BEDRIFTSTEKNOLOGI

Jobs sentral i valg av reklamebyrå

Steve Jobs har utpekt markedsføring som kritisk for Apple, og han har tatt en aktiv rolle i prosessen med å velge nytt reklamebyrå. Bransjen mener det gir gode sjanser for Apples gamle byrå.

Jens Kanden
29. juli 1997 - 12:46

Noe av det siste Gil Amelio gjorde før han ble bedt om å gå av, var å initiere en gjennomgang av oppdraget som Apples reklamebyrå. I reklamebransjen betyr en slik gjennomgang stort sett at det eksisterende reklamebyrået er på vei ut. BBDO West, som hadde vært Apples reklamebyrå siden 1986, valgte klokelig ikke å være med på gjennomgangen.

Den amerikanske reklamebransjens bibel, Advertising Age (Ad Age), mener at Jobs' inntreden i prosessen åpner for Apples tidligere reklamebyrå, TBWA Chiat/Day North America. Styreformann og kreativ sjef i TBWA, Lee Clow, og Steve Jobs har holdt kontakten siden Jobs ble skviset ut av Apple og TBWA ble kastet som reklamebyrå for Apple i midten av åtti-årene.

Ad Age melder om et privat møte mellom Jobs og Clow forrige uke og rapporterer at kilder mener at det ville være vanskelig for Clow å si nei hvis Jobs spør ham om å hjelpe Apple.

David Roman, sjef for reklame og merkevarekommunikasjon i Apple Computer, bekrefter overfor Ad Age at Jobs er involvert i prosessen som skal skaffe et nytt reklamebyrå innen 1. september.

- Gjennomgangen foregår nå, og Steve kommer til å ha en vesentlig rolle, sa Roman, og forklarte at Jobs hadde bedt om å få være med i utarbeidelsen av en kortliste over aktuelle kandidater. Han bekrefter også at det er et nært forhold mellom Jobs og Clow, men understreker at det vill skje en reell gjennomgang av aktuelle kandidater.

Jobs' deltagelse har endret dynamikken i utvelgelsesprosessen, og minst en av kandidatene vurderer nå å la være å by på oppdraget, melder Ad Age.

Endel observatører mener at TBWA, som var Apples reklamebyrå til midten av åtti-årene og derfor kjenner selskapet godt, er det eneste reklamebyrået som virkelig kan hjelpe Apple.

Apples liste over aktuele selskaper er Arnold Communications, Boston; Foote, Cone & Belding and Hal Riney & Partners, San Francisco; Merkley Newman Harty, New York; Daily & Associates, Los Angeles; og Fallon McElligot, Minneapolis.

TBWA sa opprinnelig nei til å være med på gjennomgangen, visstnok fordi en klient hadde bedt dem om å avstå fra nye oppdrag i en viss periode. Ad Age skriver at selskapet kan omgå dette ved å betjene Apple fra sitt New York-kontor i stedet for fra California.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.