Jolla avduket ny mobilplattform

Utfordrer iOS og Android med langt mer åpenhet.

Jolla avduket ny mobilplattform
Jolla viste fram del av funksjonaliteten i Sailfish UI, standardbrukergrensesnittet til Sailfish OS. Mer vises i videoene lenger ned i saken. Bilde: Jollas YouTube-kanal

I en smartmobilmarkedet hvor de store plattformene Android og iOS gjør det vanskelig for mindre plattformer å hevde seg, satser finske Jolla på å bli en reell utfordrer. Selskapet, som først dukket opp på radaren til IT-pressen i juli i år, bygger videre på teknologi som Nokia har forkastet. Mange av de ansatte i selskapet har bakgrunn fra nettopp Nokia.

I går, under oppstartskonferansen Slush 2012 i Helsinki, avduket Jolla selskapets operativsystem for smartmobiler, Sailfish OS.

Sailfish OS skal utgis som åpen kildekode og bygger i stor grad på eksisterende teknologi, i hovedsak Mer, som igjen bygger på mer kjente MeeGo – plattformen som skulle være Nokias framtid inntil selskapet i stedet valget Windows Phone. Også opprinnelig norske Qt er en sentral der av både Mer og Sailfish OS.

Presentasjonen i går ble ledet av Jollas litt utradisjonelle administrerende direktør, Marc Dillon. I så måte representerer han selskapets slagord – «we are unlike» – på en utmerket måte.

Dillon fortalte at Sailfish er et åpent økosystem hvor alle kan bidra og hvor resultatene umiddelbart blir tilgjengelige for alle.

– Det handler ikke om kontroll for Jolla. Alle kan forsøke ulike forretningsmodeller eller ulike brukergrensesnitt på enhetene, sa Dillon.

Marc Dillon er administrerende direktør i Jolla. Han har lang fartstid fra Nokia, blant annet som sjefingeniør for MeeGo.
Marc Dillon er administrerende direktør i Jolla. Han har lang fartstid fra Nokia, blant annet som sjefingeniør for MeeGo. Bilde: Jollas YouTube-kanal

Salgssjef i Jolla, Sami Pienimäki, fortalte det første markedet Jolla retter seg mot, er Kina.

– Kina er det mest dynamiske markedet for tiden. Mange forteller oss at vi ikke har noen mulighet til å lykkes med det vi driver med, men muligheten du kan fange ligger i denne dynamikken, sa Pienimäki. Jolla har allerede inngått partnerskap med D.Phone Group, som har 2000 butikker i Kina.

Han sa videre at nøkkelen for selskapet er at de som styrer selskapet bruker mye tid i felten, sammen med forbrukerne, for å studere hvordan disse opptrer i ulike situasjoner.

Antti Saarmio er medgründer i Jolla, sammen med blant annet Dillon og Pienimäki. Han er dessuten selskapets styreformann og – ifølge ham selv – ansvarlig for hvordan Jolla skal tjene penger.

Svaret på dette er at Jolla skal selge Sailfish-baserte smarttelefoner under eget varemerke.

– Disse telefonene skal ligge i forkant av innovasjonen og være spydspiss-produktene for Sailfish-økosystemet. Men Sailfish-telefoner vil også kunne selges med varemerket til mobiloperatører, forhandlere og andre mobilleverandører, forklarte Saarmio.

– Vi diskuterer med flere partnere om hvordan Sailfish-økosystemet best kan bygges, sa Saarmio. Opera Software, ST-Ericsson og den finske mobiloperatøren DNA er blant partnerne som ble nevnt.

Planen til Jolla er at den første Sailfish OS-baserte enheten skal komme på markedet i 2013, helst før sommeren. Under et videointervju med KickNetwork fortalte Dillon og informasjonssjef Stephano Mosconi at systemet allerede kan kjøres på en rekke enheter.

– Når vi snakker med en partner, kan vi si «gi oss maskinvaren din. Vi kommer tilbake i morgen, så skal vi vise deg», fortalte Mosconi.

I gårsdagens presentasjon av selskapet Sailfish OS, ble det først og fremst lagt vekt på hvordan fleroppgavekjøringen kan utnyttes av brukeren. Applikasjoner som kjøres i bakgrunnen vil kunne styret via mer minimalistiske brukergrensesnitt som vises på hjemmeskjermen. Mye kan dermed gjøres uten at brukeren må gå vekk fra hjemmeskjermen og åpne selve applikasjonen.

– Målet er at brukeren skal kunne oppnå det resultatet han ønsker med minst mulig innsats, fortalte Dillon.

I videoen nedenfor, også den fra KickNetwork, demonstreres en Jolla-ansatt hvordan det hele fungerer.

Applikasjoner til Sailfish vil primært kunne lages ved hjelp av programmeringsgrensesnitt (API-er) hentet fra Qt, men også Linux-API-er kan brukes der det er hensiktsmessig. Dessuten opplyser Jolla her at mange Android-applikasjoner også vil fungere. Jolla er partner med Myriad, som tilbyr sin egen versjon av Dalvik, den virtuelle Java-maskinen som finnes i Android.