Jpeg-patentet kan stå for fall

USAs patentkontor har avvist store deler av Forgents påståtte patent på bildeformatet jpeg.

USAs patentkontor har avvist store deler av Forgents påståtte patent på bildeformatet jpeg.

Bildeformatet jpeg er blant de mest utbredte bildeformatene på web, og brukes også i utstrakt grad i digitale kameraer. I 1997 kjøpte Forgent Networks utviklingsselskapet Compression Labs, og overtok deres patent for komprimeringsalgoritmen i jpeg-formatet (US Patent 4,698,672). I 2002 varslet Forgent søksmål mot brukere av formatet dersom de ikke betalte lisens.

Siden har Forgent innkassert 105 millioner dollar i lisensinntekter, primært fra jpeg-patentet. På den andre siden har de fleste avvist lisenskravet, og Forgent har saksøkt et trettitalls store aktører, blant dem Acer, Agfa, Apple, Canon, Creative Labs, Dell, Kodak, Fuji Photo Film, HP, IBM, Kyocera, Matsushita, Microsoft, Panasonic, Ricoh, Sun, Thomson og Toshiba.

    Les også:

I november i fjor klaget stiftelsen Pubpat (Public Patent Foundation) på patentet, som de mener dekker teknologi som var i allmenn bruk før Compression Labs leverte sin patentsøknad. I februar gikk USAs patentkontor med på å revurdere patentet, og fredag falt avgjørelsen.

Formelt sett går avgjørelsen ut på at 19 av 46 påstander i jpeg-patentet er underkjent.

I en pressemelding gjør Forgent et nummer av at 27 påstander er opprettholdt, og sier at de vil kjempe videre for å forsvare på underkjente påstandene.

I praksis ser det ut som om hele patentet vil trekkes tilbake. Dette er inntrykket markedet sitter igjen med – aksjekursen falt 11 prosent da patentkontorets avgjørelse ble kjent – og som også patenteksperter gir uttrykk for.

Teknologitjenesten Ars Technica skriver at det patentkontoret i praksis gir uttrykk for, er at dersom de hadde visst at Compression labs hadde kopiert en teknologi som var i allmenn bruk på det tidspunktet da søknaden var levert, ville søknaden ikke blitt innvilget.

En annen faktor som virker ødeleggende på Forgent, er at det kan se ut som Compression Labs viste at teknologien for lengst var i allmenn bruk da de leverte søknaden. I slike tilfeller er man lovpålagt å opplyse om det til patentkontoret, noe Compression Labs lot være.

Til toppen