Juletanker

Nå har vi vaska gølvet, og vi har børi ved. Så nå gjenstår det bare å finne selveste Julefreden.

Nå har vi vaska gølvet, og vi har børi ved. Så nå gjenstår det bare å finne selveste Julefreden.

Siden jeg er en ganske barnlig sjel, så er jeg veldig glad i julen! Jeg liker julegløgg og julegater, julepresanger og juletrær, julenisser og hele sulamitten. Men etter hvert som jeg er blitt eldre, har jeg lagt meg til en helt personlig, liten juleluksus, sånn bare for meg selv:

Av og til så tillater jeg meg å blåse i alle trivialitetene!

Det er en riktig så befriende følelse. For det er så farlig enkelt å begrave seg i det trivielle under hektiske juleforberedelser. Det er så mye som skal gjøres og handles og bakes og vaskes og stelles i stand, at stressnivået alene kan ta pippen fra noen og enhver.

Men akkurat nå sitter jeg i et ganske så uvasket hus, og så velger jeg å blåse i både vasking, baking og annet mas, som ikke egentlig er så forferdelig viktig når alt kommer til alt. I stedet tillater jeg meg å reflektere over det høyst ikke-trivielle. Om hva julen egentlig handler om.

Siden jeg er kristen, handler julen for meg om et mirakel: Barnet som ble født i Betlehem, Gud som ble menneske og derigjennom frelste sitt skaperverk.

Men selv om du ikke er kristen, har julen en "indre mening". Ja, for julen handler jo ikke om ribbe og lutefisk, men om gleden ved å dele et måltid med dem du er glad i. Den handler ikke om selve gaven du kjøper eller papiret du pakker den inn i, men om gleden ved både å gi og å få. Og ei heller handler den om stearinlys og plast-stjerner, men om å samles om lyset og varmen, når vinteren er på sitt mørkeste.

Så når julen gir oss en sjanse til å speile selve Nåden i vår egen mondene hverdag, til å kjenne på det guddommelige i oss selv, så bør vi gripe anledningen.

Alt det krever er en liten pause, litt ro og rom til ettertanke.

For hvis vi glemmer hvor rent huset er (eller ikke er), så kan vi heller tenke på hvor glade vi er i dem som bor der. Hvis vi ikke er så opptatte av kroneverdien på gavene vi utveksler, så kan vi i stedet kjenne på den oppriktige generøsiteten i oss selv. Og når vi lar stresset gli av oss et øyeblikk, så kan vi hvile i selveste Julefreden.

Leter vi etter inspirasjon til dette på nett, bør vi derfor kanskje også se lenger enn til nettbutikken, julenissens hjemmeside og julekort på e-post. Så i stedet vil jeg anbefale deg Net Bible - bibelen på nett. Enten du tror på en kristen Gud eller ikke - bibelen er en stor del av vår kulturarv, og vel verd å kjenne. Hvis du ikke har en bokversjon i hyllen, er altså nettversjonen god å ty til. Du kan bruke den til å slå opp sitater - eller du kan bruke den til å finne ord til ettertanke.

Dessuten er den størsteparten av den faktisk ganske behagelig fri for trivialiteter.

Jeg ønsker deg og dine en riktig god og fredfylt jul!

Til toppen