JUSS OG SAMFUNN

Julian Assange pågrepet av britisk politi

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange er pågrepet av britisk politi i Ecuadors London-ambassade. Ecuador sier at han ikke skal utleveres til land med dødsstraff.

En politibil utenfor Ecuadors ambassade den 11. april 2019, da Wikileaks-grunnlegger Julian Assange ble arrestert.
En politibil utenfor Ecuadors ambassade den 11. april 2019, da Wikileaks-grunnlegger Julian Assange ble arrestert. Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP
11. apr. 2019 - 12:01

Meldingen kom like etter at Ecuadors presidentkontor opplyste at landet trekker tilbake beskyttelsen av Assange, som har oppholdt seg i landets ambassade i London siden 2012.

Vis mer

– Julian Assange (47) er pågrepet av tjenestemenn i Ecuadors ambassade på bakgrunn av en arrestordre fra Westminster Magistrates' Court utstedt 29. juni 2012, heter det i en uttalelse fra politiet i London.

Ecuadors ambassadør i London inviterte britisk politi inn i bygningen for å pågripe Assange, noe som bekreftes både av politiet i den britiske hovedstaden og WikiLeaks.

Ecuador har avsluttet Assanges politiske asyl på ulovlig vis og i strid med folkeretten, hevder WikiLeaks på Twitter.

Framstilles for retten

Assange holdes nå i forvaring ved en politistasjon sentralt i den britiske hovedstaden og skal framstilles for retten så snart det er mulig, skriver politiet videre.

Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt takker ecuadorianske myndigheter og landets president Lenin Moreno for samarbeidet i forkant av pågripelsen.

– Julian Assange er ingen helt, og ingen står over loven. Han har skjult seg fra sannheten i årevis, skriver Hunt på Twitter.

President-beskyldninger

Moreno sier i en tale som er lagt ut på Twitter at Ecuador har fulgt internasjonale lover og opprettholdt menneskerettighetene, og hevder Assange gjentatte ganger har krenket disse.

Wikileaks-gründer Julian Assange. <i>Foto:  AP / Frank Augstein / NTB scanpix</i>
Wikileaks-gründer Julian Assange. Foto:  AP / Frank Augstein / NTB scanpix

– I seks år og ti måneder har det ecuadorianske folket beskyttet herr Assanges menneskerettigheter. De har sørget for hans daglig behov i ambassaden i London. Da jeg ble president i Ecuador arvet jeg denne situasjonen, sier han videre.

Tidligere president Rafael Correa, som innvilget Assange asyl i 2012, kaller Lenin Moreno «forræder».

– Den største forræderen i ecuadoriansk og latinamerikansk historie. Morreno er en korrupt mann. Det han har gjort er en kriminell handling som menneskeheten aldri vil glemme, skriver Correa på Twitter.

Anklager

Moreno anklager Assange for å ha mottatt besøk i ambassaden fra omstridte organisasjoner, og sier at han fremdeles er knyttet til WikiLeaks og dermed skal være involvert i internasjonale saker.

Assange skal, ifølge Moreno, ha installert ulovlig elektronisk utstyr og blokkert sikkerhetskameraer i ambassaden. Han hevder også at Assange skal ha hatt kontakt med personer via en mobiltelefon. Ambassaden har tidligere beordret Assange til å ivareta hygienen bedre, betale for opphold i ambassaden og til å passe bedre på katten sin, James.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Assange selv har anklaget ambassaden for å isolere ham og stenge internettilgangen hans. Assange gikk i fjor til sak mot Ecuador for brudd på «grunnleggende rettigheter».

Seksuelle overgrep

Assange grunnla i 2006 nettstedet WikiLeaks, som har publisert hemmeligstemplet materiale, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan. I 2016 spredte WikiLeaks eposter stjålet fra Demokratene under den amerikanske valgkampen.

I november 2010 ble han etterlyst av svenske myndigheter, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner. Han ble pågrepet i Storbritannia i desember samme år, men løslatt mot kausjon.

I 2012 søkte han tilflukt i Ecuadors ambassade i London. Der ble han kort tid etter innvilget politisk asyl. Fem år senere fikk han ecuadoriansk statsborgerskap.

Assange har fryktet utlevering til Sverige og derfra videre til USA, noe som var hans begrunnelse for å søke tilflukt i ambassaden.

Moreno sier Assange ikke skal utleveres til et tredjeland der han kan risikere «tortur eller dødsstraff». Britiske myndigheter har gitt ham garantier om å overholde løftet, sier han.

Vis mer
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra