Justispolitiker frykter valghacking

Første nestleder i Stortingets justiskomité Anders B. Werp (H) frykter at Norge ikke er godt nok forberedt på hacking i forkant av stortingsvalget.

Første nestleder i Stortingets justiskomité Anders B. Werp (H).
Første nestleder i Stortingets justiskomité Anders B. Werp (H). (Bilde: Vidar Ruud / NTB scanpix)

Første nestleder i Stortingets justiskomité Anders B. Werp (H) frykter at Norge ikke er godt nok forberedt på hacking i forkant av stortingsvalget.

Dagens Næringsliv skriver at Werp krever svar fra justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) på hvordan Norge skal beskytte seg.

– Nå forventer jeg at statsråden kommer opp med en ganske bred meny med tiltak, og at graden av beredskap er høy, sier han. Påstanden om at Russland kan stå bak valghacking i USA har skapt global debatt rundt sikkerheten i valgsammenheng i flere land.

– Det rokket ved noe grunnleggende hos meg, som gjorde det betimelig å stille spørsmålet: Er sikkerheten ivaretatt rundt det norske stortingsvalget, spør han og viser til at både PSTs trusselvurdering og E-tjenestens fokusrapport viser at spionasje er den trusselen som vokser raskest.

– En reell trussel

– Tilliten til valgresultatet er fundamentalt i et demokrati, sier Werp.

Hadia Tajik (Ap), leder i Stortingets justiskomité, er enig i at dette er en reell trussel og sier at Norge er avhengige av at etatene på feltet har ressursene og kompetansen som skal til.

– Det krever årvåkenhet og kritisk sans av oss som innbyggere. Og det krever en fri og uavhengig presse som kan ettergå påstander i den offentlige debatten, sier hun. (©NTB)

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)
Til toppen