Kabelbrudd svekker outsourcing til India

Nettforbindelsen til deler av Asia er ødelagt, og store indiske IT-selskaper lider.

Kabelbrudd svekker outsourcing til India

Nettforbindelsen til deler av Asia er ødelagt, og store indiske IT-selskaper lider.

Kairo (NTB-Ritzau-AP): Et brudd på to sjøkabler i Egypt har ødelagt internettforbindelsen til deler av Asia. Indiske IT-selskaper som leverer viktige tjenester til mange store vestlige selskaper, er rammet.

Store IT-selskaper i India som har oppdrag på østkysten av USA og Storbritannia er spesielt hardt rammet av forsinkelser.

– De må sørge for reserveløsninger eller godta dårlig kvalitet inntil kablene er reparert, sier presidenten for de indiske internettleverandørene, Rajesh Chharia.

Bruddet reduserer kapasiteten mellom Midtøsten og Europa med 75 prosent, ifølge en amerikansk organisasjon med oversikt over verdens sjøkabler. Inntil videre må mye av trafikken omdirigeres via Sørøst-Asia og Stillehavet.

– En vekker
Mustafa Alani ved et forskningsinstitutt i Dubai sier situasjonen bør være en vekker for regjeringer og organisasjoner om å beskytte viktig infrastruktur bedre.

– Dette viser hvor lett det ville være å angripe vitale nettverk som internett og mobiltelefoner, sier han og refererte også til banktjenester på nettet.

Han gjorde det klart at bruddet ikke skyldes terrorisme, men at det kunne vært slik.

– Når det gjelder viktig teknologi, er ikke spørsmålet så mye hvordan vi bygger det, men hvordan vi beskytter det, sier han

Det var brudd på to sjøkabler utenfor Egypt som fikk internettforbindelsene til å falle som dominobrikker torsdag.

Myndighetene i Egypt sier det kan ta en uke eller mer å reparere skadene, og de appellerer til brukere om å begrense nettbruken til kapasiteten er gjenopprettet.

Begrense nedlasting
– To av kablene er nede, og all trafikk går på en tredje kabel. Folk bør begrense nedlasting av musikk og filmer slik at næringsliv som har viktigere ting å drive med, ikke blir berørt, sa en talsmann for Egypts telekommunikasjonsdepartement, Mohammed Taymur.

De berørte landene er blant annet India, Egypt, Pakistan, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Kuwait og Bahrain.

Egyptiske myndigheter vet ikke hva som forårsaket skadene, men det kan se ut som undervannskablene nord for Alexandria er kuttet av et skipsanker. Dårlig vær og høy sjø hindrer at dykkere finner bruddet og starter reparasjonene.

Det jobbes på spreng for å finne alternative løsninger som bredbånd via satellitt og andre kabler, ifølge en talskvinne for regjeringen. Noen av selskapene omdirigerer sine tjenester via kabler over Stillehavet.

Outsourcing
I India er det forstyrrelser på halvparten av bredbåndsforbindelsene, opplyser myndighetene. Amerikanske selskaper har i stor grad outsourcet servicetelefoner og kundesentre til India.

Store IT-selskaper som Infosys, Wipro og IBM, som er meget store i India, var torsdag fortsatt i gang med å undersøke hvor mye sammenbruddet påvirker deres operasjoner.

Mange av disse IT-virksomhetene styrer en rekke elektroniske og grunnleggende funksjoner i vestlige selskaper, deriblant i det danske konsernet Mærsk.

Så vidt NTB kjenner til er ikke norske bedrifter rammet av kabelbruddet.

    Les også:

Til toppen