Kaller NIF IT for en tikkende «bombe»: – Mange har satt spørsmålstegn ved ressursbruken

Idrettsforbundets IT-sjef Kjetil Bakke sin avdeling får knusende kritikk i en rapport som fremlegges onsdag.
Idrettsforbundets IT-sjef Kjetil Bakke sin avdeling får knusende kritikk i en rapport som fremlegges onsdag. (Bilde: Marius Jørgenrud)

Norges idrettsforbund (NIF) får knusende kritikk etter at et utvalg har gått igjennom IT-organisasjonen. Det skriver VG.

Utvalget mener idrettsforbundet ikke har en digitalstrategi, IT-løsningene har ikke fokus på brukerne og finansieringsmodellen er ikke bærekraftig. 

– Jeg mener at vi har vært tydelige og pekt på hva som bør endres, sier utvalgsleder Anne Berit Figenschau til VG.

I minus år etter år

VG skriver at idrettsforbundet pøser inn penger i NIF IT. Fra 2011 har driftskostnadene for IT-avdelingen gått fra 58 millioner kroner til 84 millioner kroner i 2016.

Første gang NIF IT gikk på en budsjettsmell var i 2014, etter flere år med overskudd. Da viste de røde tallene èn million i minus.

Året etter var det enda verre. Når regnskapet var gjort opp gikk avdelingen ti millioner i underskudd, ifølge VG. I 2015 fortsatte den negative trenden med ni millioner kroner i underskudd.

Kostnadene representerer en bombe

En sentral kilde i norsk idrett sier til VG at IT-kostnadene representerer en potensiell «bombe» i nær fremtid.

Ifølge utvalget er en av årsakene til budsjettsprekkene at NIF IT pøser penger inn i utviklingen av medlemstjenestene MinIdrett, SportsAdmin, KlubbAdmin og ResultatAdmin. 

«Dette gjør at NIF IT vil ha utfordringer med finansieringen i årene fremover dersom ikke budsjettene til IT økes.» heter det i rapporten. 

NIF IT bør tjenesteutsette

Rapporten fastslår at NIF IT bør sette ut enkelte tjenester som de enkelt kan kjøpe. Det skal sørge for at IT-avdelingen sparer penger, og får tilført kompetanse, skriver VG

– Jeg tror mange har satt spørsmålstegn ved ressursbruken. Samtidig må det påpekes at NIF kanskje må være den mest krevende organisasjonen å drive IT-utvikling i. Det er ikke en vanlig organisasjon. Det må ofte kjøres forankringsprosesser på det ene og det andre, sier Figenschau til VG.

NIF-toppene tar IT-situasjonen med knusende ro og sier den pressede økonomiske situasjonen ikke er noen tikkende bombe.

NIF: Underskuddene er planlagte

Videre opplyser forbundet til VG at underskuddene er planlagte som følge av avskrivinger av gamle IT-system.

– Den største bomben, hvis vi ikke gjør mange av de tingene som IKT-utvalget peker på, og som egentlig hele samfunnet bærer preg av nå ... hvis ikke klarer å tilpasse oss de endringene som er der, det er bomben, sier kommunikasjonssjef Niels Røine til VG.

digi.no har tatt kontakt med IT-sjef Kjetil Bakke. Han ønsker ikke å uttale seg til digi.no på nåværende tidspunkt, og henviser oss videre til kommunikasjonsavdelingen.  

Kommentarer (6)

Kommentarer (6)
Til toppen