AVTALER & KONTRAKTER

Kan åpne ny dimensjon innen virtualisering

EMCs kontante oppkjøp av VMware legger opp til spennende virtualisering av både lagring og servere.

16. des. 2003 - 09:27

Siden 1998 har VMware tilbudt programvare for å la PC-er kjøre flere operativsystemer samtidig. Det ble grunnlagt av en av de mest markante forretningskvinnene i Silicon Valley, Diane Greene, med noe støtte fra sin mann, informatikkprofessor Mendel Rosenblum ved Stanford University.

Fra PC-er gikk VMware over til servere, med programvare som deler servere opp i logiske partisjoner som opptrer som hver sin virtuelle maskin. Det gir store fordeler på store Intel-baserte servere, med fleksibilitet, effektivitet og bedre utnyttelse av maskinvareressurser. VMware ble en viktig programvarepartner for serverleverandører som IBM, Hewlett-Packard, Unisys og Dell.

Selskapet tjener penger. Omsetningen i år ventes å komme opp i 100 millioner dollar, og det var allment kjent at toppsjef Greene vurderte å gå på børs. Omsetningsprognosen for 2004 er 175 millioner dollar til 200 millioner.

I går ble det meldt at lagringsselskapet EMC kjøper VMware for 635 millioner dollar i kontant oppgjør. Greene begrunner valg av salg fram for børsintroduksjon med at det gir selskapet bedre anledning til raskere vekst. Avtalen med EMC innebærer at alle VMwares 370 ansatte, også Greene, beholder jobben, at selskapet beholder sine lokaler i Palo Alto, og at kjøper og kjøpt får tilgang til hverandres kundeporteføljer. Begge har tradisjon for å arbeide med alle slags serverleverandører, og EMC er særdeles agnostisk i forhold til plattformer og operativsystemer.

EMC har i mange år innrømmet at de først og fremst er et programvareselskap, selv om det de selger framstår som maskineri. Et kjennetegn ved programvaren er virtualisering av det mekaniske, slik at man fra serversiden forholder seg til virtuelle framfor fysiske lagringsenheter.

Oppkjøpet åpner følgelig for en ny form for konvergens: felles tilnærming mellom virtualisering på lagringssiden og virtualisering på serversiden. Ifølge EMC-sjef Joe Tucci vil et av de første fellesproduktene være en sammenslåing av EMC SRDF og VMware VMotion. SRDF speiler et primært lagringsanlegg slik at det sekundære anlegget straks kan ta over for det primære i tilfelle katastrofe eller planlagt nedtid, mens VMotion lar deg kopiere virtuelle servere mellom to atskilte fysiske servere. Tucci regner med at minst 20 VMware-produkter vil på kort tid kunne kombineres med EMC-produkter.

IBM og Hewlett-Packard er blant EMCs fremste konkurrenter innen store lagringssystemer. Det er ikke gitt signaler om hvordan oppkjøpet kan tenkes å påvirke deres forhold til VMware, selv om kombinasjon av partnerskap og konkurranse blir stadig mer typisk innen IT-bransjen.

EMC har gjennomført flere store oppkjøp de siste månedene, blant dem innholdsstyringsselskapet Documentum og sikkerhetskopieringsleverandøren Legato.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.