BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kan bli attraksjonen i neste iPhone

- Apple har kjøpt svensk 3D-kartspesialist.

De tredimensjonelle kartene som C3 Tehnologies lager har et svært høyt detaljnivå. Selskapet skal i sommer ha blitt kjøpt opp av Apple. Her eksempel på modelleringen deres av Slottet i Stockholm.
De tredimensjonelle kartene som C3 Tehnologies lager har et svært høyt detaljnivå. Selskapet skal i sommer ha blitt kjøpt opp av Apple. Her eksempel på modelleringen deres av Slottet i Stockholm.
31. okt. 2011 - 09:15

Halvannet år etter de kjøpte opp Siri, lanserte Apple teknologien deres for talegjenkjenning og stemmestyring. Løsningen ble fremhevet som det viktigste trekkplasteret i nye iPhone 4S.

Den såkalte «digitale personlige assistenten» gjør det mulig å samhandle med diverse søke- og faktatjenester, opprette avtaler og styre mye av mobiltelefonen. Alt ved hjelp av talekommandoer og naturlig språk.

3D-kart for alle pengene

I helgen ble det kjent at Apple skal ha kjøpt et annet innovativt IT-selskap, hvis teknologi også fort kan vise seg å spille en viktig rolle i produktporteføljen.

Det dreier seg om det svenske selskapet C3 Technologies, en tidligere spin-off fra våpenproduksjonsdelen av Saab.

Hvem som kjøpte selskapet i august 2011 har så langt vært hemmelig. Flere har spekulert i om Apple kunne stå bak, og dette skal nå være bekreftet av 9to5mac.com.

Nøkkelpersoner i C3 Technologies, som administrerende direktør Mattias Åström, finansdirektør Kjell Cederstrand og produktsjef Ludvig Emgård jobber alle nå for Apples iOS-divisjon, under firmanavnet «Sputnik» i Sverige, skriver nettstedet.

Alt peker i retning av at Apple er i ferd med å gjør seg mindre avhengige av Google til kartjenester på sine mobile plattformer. Apple har de siste årene kjøpt både kartselskapet Placebase og Poly9.

Oppkjøpet av C3 Technologies er ikke offisielt bekreftet, men er utvilsomt et ledd i oppgradering av selskapets eget karttilbud, mener Techcrunch.

I våres skal dessuten Apple ha søkt etter nye iOS-utviklere for bistand til å «radikalt forbedre hvordan folk interagerer med kart og stedsbevisste tjenester», ifølge svenske IDG.se.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

C3 har skapt tredimensjonelle kart med imponerende detaljnivå, gjennom en relativt kjapp og helautomatisert prosess med flyfotografering i flere vinkler.

Det som opprinnelig var målsøkningsteknikk for missiler kan på bare noen dager lage 3D-modeller av hele byer. Her er en modell de har laget av Oslo. Legg merke til at løsningen fanger opp langt mer enn bare bygninger:

Den samme teknologien benyttes til 3D-kartene på Finn.no og i Nokias kartløsning. Begge disse tjenestene krever for øvrig en nettleserplugin for å fungere, og er tidligere omtalt i digi.no.

Slik forklarer Saab selv hvordan teknologien fungerer. Oppløsningen på 3d-modellene de genererer skal være på imponerende 10 centimeter:

Det er uklart hvor mye Apple skal ha betalt for kartspesialisten. Basert på Saabs 57,8 prosents eierandel mener Techcrunch å vite at summen kan ha vært rundt en kvart milliard dollar.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.