UTVIKLING

Kan få støtte for «engangsapper»

Klikk og kjør i Chrome.

I framtiden vil Chrome-spesifikke applikasjoner trolig også kunne kjøres direkte fra Chrome Web Store, uten først å måtte installeres.
I framtiden vil Chrome-spesifikke applikasjoner trolig også kunne kjøres direkte fra Chrome Web Store, uten først å måtte installeres. Bilde: François Beaufort
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. nov. 2013 - 11:06

Google satser svært tungt på å gjøre selskapets Chrome-baserte produkter til en applikasjonsplattform som virkelig er å regne med. Det er en grunn til at Microsoft nå bruker penger på å rakke ned på Googles Chrome OS og Chromebooks.

I tillegg til at generelle webapplikasjoner og -spill stadig når nye nivåer, begynner det å bli et godt utvalg av applikasjoner med mer eller mindre Chrome-spesifikk funksjonalitet.

Applikasjonene i Chrome Web Store må installeres, omtrent som man gjør med applikasjonene til smartmobiler og nettbrett. I noen tilfeller innebærer dette i praksis bare at man får lagt til en snarvei i nettleseren. I andre tilfeller dreier det seg om applikasjoner som kan kjøres omtrent som vanlige desktop-applikasjoner, uten behov for nettilgang.

I en helt fersk utgave av Chromium, den åpen kildekodebaserte nettleseren som Chrome er basert på, har det kommet en ny funksjon som skal kunne bidra til at flere tar i bruk Chrome-applikasjoner. Det at man må installere en applikasjon, utgjør nemlig en liten ekstra hindring sammenlignet med å bare ta den i bruk. Ikke minst gjelder dette når man første gang skal teste en ukjent, men potensielt interessant applikasjon. Ender man opp med ikke å bruke den etter den første gangen, vil man gjerne at den skal avinstalleres. Det er ikke vanskelig, men det er litt ekstra bry. Dermed dropper man kanskje hele testingen.

Klikk og kjør

I den nye Chromium-utgaven finnes det en funksjon som kalles for «Ephemeral Apps». I praksis innebærer dette Chrome-applikasjoner som også kan kjøres direkte fra Chrome Web Store, uten først å måtte installeres. Det vil gjøre det enklere for brukerne å utforske nye applikasjoner. Dersom man liker applikasjonen, kan man deretter velge å installere den på vanlig måte.

Foreløpig er dette eksperimentell funksjonalitet også i Chromium, som må skrus på ved hjelp av en skjult innstilling som blir synlig ved å skrive inn det følgende i adressefeltet: chrome://flags/#enable-ephemeral-apps. Dersom opplevelsen blir ansett som vellykket, vil funksjonaliteten etter hvert finne veien over i Chrome, som langt flere bruker.

Det er den franske Google-evangelisten François Beaufort som forteller om dette. I et separat innlegg forteller han også denne funksjonaliteten også vil støttes i det vanlige Google-søket, slik at når man får søketreff på disse applikasjonene, så vil de åpnes direkte i nettleseren dersom man klikker på lenken og benytter Chromium med den separate chrome://flags/#enable-linkable-ephemeral-apps-innstillingen aktivert.

Selv om dette tilsynelatende bare er en svært enkel tilleggsfunksjonalitet, som i praksis bare gjør at Chrome-apper kan kjøres akkurat slik som helt ordinære webapper – altså uten forhåndsinstallasjon, så kan dette kunne bidra til at mange gjør seg kjent med flere Chrome-applikasjoner, noe som definitivt vil være til fordel som leverandørene av applikasjonene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.