JUSS OG SAMFUNN

Kartverket frigir mer data

Kan brukes som datagrunnlag for kartløsninger på nett.

Utsnitt av N2000 Raster-kartet til Kartverket.
Utsnitt av N2000 Raster-kartet til Kartverket. Bilde: Kartverket
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. apr. 2012 - 15:46

Kartverket kunngjorde fredag at det har gitt ut en ny pakke med kartdata som kan brukes fritt. Pakken består denne gang av illustrasjonskart og kartdata til bruk i målestokkområdet 1:500 000 til 1:3 000 000, som er mer detaljerte enn de som er tilgjengelige fra før.

Ifølge Kartverket kan frigitte dataene brukes til å lage blant annet temakart, interaktive kart og som datagrunnlag for kartløsninger på nett.

Mens illustrasjonskartene skal være enklere å ta i bruk for de fleste, er det ventet at det først og fremst er profesjonelle utviklere og brukere som vil kunne ta i bruk vektorversjonen og de underliggende dataene. Kartverket nevner turistnæring, livluftsliv- og interesseorganisasjoner som mulig brukere.

Kartverkssjef Anne Cathrine Frøstrup håper frigivelsen skal bidra til innovasjon og verdiøkning.

– Vi frigir med dette kartdata som andre kan bygge videre på og bruke til å utvikle sine egne kartløsninger. Vår visjon er å være til nytte for samfunnet, og vi håper med dette å øke samfunnsnytten av informasjonen Kartverket forvalter, sier Frøstrup.

- Vi vil frigi mer framover, og skulle gjerne ha frigitt enda mer. Men det er kostbart å samle inn, utvikle og vedlikeholde kartdata. Stortinget fullfinansierer ikke virksomheten vår. Derfor er vi avhengig av samfinansiering fra brukerne og inntekter ved salg av data, fortsetter hun.

Siden høsten 2009 har Kartverket ved flere anledninger åpnet for tilgang til flere kartressurser. Vanlige brukere har tilgang til kartene via norgeskart.no.

Utviklere har til å bruke de samme tjenestene i egne applikasjoner og tjenester. Disse dataene oppdateres ifølge Kartverket hver 14. dag. I snitt blir det lastet ned drøyt 7 millioner kartfliser fra Kartverkets servere hver dag.

Mer detaljer om nye og tidligere frigivelser av kartdata finnes her.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.