JUSS OG SAMFUNN

Kasparov detronisert av Big Blue

I det avgjørende spillet, måtte sjakkverdensmester Garry Kasparov gi tapt for IBMs Deep Blue. Dermed vant maskinen totalt med to seire mot Kasparovs éne. Tre av spillene endte med remis.

Eirik Flaa
12. mai 1997 - 11:12

I det som har utviklet seg til en PR-suksess for IBM, detroniserte selskapets sjakkmaskin, Deep Blue, regjerende sjakkverdensmester Garry Kasparov. Etter fem av de seks spillene sto de to konkurrentene med én seier hver; tre av spillene endte i remis.

Søndag tok det den forbedrete utgaven av Deep Blue én time å stille Kasparov i en tøff posisjon, og etter nitten trekk resignerte han. Dermed var mann slått av maskin.

Deep Blue spilte hvit og Kasparov sort. I henhold til stormester Ilya Gurevich, som kommenterte konkurransen, valgte Kasparov en tradisjonell strategi, en taktisk bommert. Det førte matchen inn i et kjent spor hvor posisjonsvalg dreide seg om ren kalkulasjon - et område hvor Deep Blue er overlegen.

I det åttende trekket ofret computeren en hest for en bonde. I det attende trekket mistet Kasparov sin dronning mot en løper og et tårn. Normalt er dette, inklusive hesten, nok kompensajon for dronningen - den sterkeste brikken i sjakk, men det så ut til at Kasparov også var i ferd med å tape en løper eller en hest, og etter det nittende trekket resignerte han.

En annen stormester, John Fedorowich, var forundret over at Kasparov trakk seg i den posisjonen han var i.

- Alle var overrasket over at han trakk seg, fordi det så ikke ut som tap. Vi har alle spilt i den posisjonen. Det er en kjent posisjon, sa Fedorowich.

Det meldes at Kasparov var tydelig irritert, og under den påfølgende pressekonferanse bekyldte han IBM for å ha programmert maskinen spesifikt for å slå ham.

- Det hadde ikke noe med vitenskap å gjøre. Målet var å slå Garry Kasparov, sa Kasparov.

- Når en stor organisasjon med ubegrensede ressurser ønsker å få dét til, er det mange måter å gjøre det på. Og resultatet ble oppnådd, fortsatte Kasparov.

- Jeg er trygg i troen på at maskinen ikke har bevist noe. Den er fremdeles ikke klar, etter min mening, til å vinne en stor konkurranse, avsluttet Kasparov.

Man kan jo undre seg over hva som kan være større enn forrige ukes spill med hele verdens oppmerksomhet.

IBM, på sin side, var svært fornøyd med innsatsen til Deep Blue.

- Deltakerne på IBMs Deep Blue-team er meget stolt over rollen vi har spilt i denne historiske begivenheten, sa C.J. Tan, vitenskapsmannen som ledet IBMs Deep Blue-team.

Etter seieren mellom mann og maskin undrer sjakkspesialister på om Deep Blues seier betyr at sjakkspillet er i ferd med å bli løst, noe tidligere mester Bobby Fischer har uttalt. Det kan bety slutten på spillet.

Kasparovs nederlag er først gang han har tapt en sjakk-konkurranse. I en mesterskapskonkurranse i 1984-85 mellom mesteren den gang, Anatoly Karpov, og Kasparov ble konkurransen avbrutt uten at noen vinner ble kåret.

(kilde: Associated Press)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.