Kasparov vs X3D Fritz endte uavgjort

Stormester Garry Kasparov spilte remis også i det fjerde og siste partiet mot dataprogrammet X3D Fritz. Dermed endte det ukelange oppgjøret uavgjort.

Stormester Garry Kasparov spilte remis også i det fjerde og siste partiet mot dataprogrammet X3D Fritz. Dermed endte det ukelange oppgjøret uavgjort.

Verdens fremste sjakkspillende menneske, aserbajdsjanske Garry Kasparov (40), lyktes ikke i sitt forsøk på å slå dataprogrammet X3D Fritz i sjakk. En seier hver og to uavgjorte oppgjør ble resultatet av det ukeslange oppgjøret, som dermed også endte uavgjort sammenlagt etter fire kamper.

Stormesteren og X3D Fritz' programmerere ble enige om at det fjerde og siste partiet endte remis etter bare 90 minutters spill og bare 27 trekk - det korteste partiet i firekampersturneringen som startet med remis den 11. november. X3D Fritz vant så det andre partiet, mens Kasparov vant søndagens parti.

Oppgjøret endte dermed 2-2 sammenlagt. Også i februar spilte Kasparov uavgjort mot en datamaskin - da ble sammenlagtresultatet 3-3 i et oppgjør mot den israelskproduserte sjakkmaskinen Deep Junior.

En annen stormester - regjerende sjakkverdensmester Vladimir Kramnik fra Russland - spilte i fjor et oppgjør mot en tyskbygget versjon av Fritz. Den åtte parti lange turneringen endte 4-4.

Selv om Kasparov i 2000 tapte verdensmestertittelen til Kramnik, er aserbajdsjaneren fremdeles av det internasjonale sjakkforbundet ranket som nummer èn i verden.

I kampene mot X3D Fritz har Kasparov spilt uten fysisk å flytte brikkene rundt på et brett. I stedet har han vært utstyrt med 3D-briller der et bilde er blitt projisert av sjakkbrettet og brikkene. Kasparov har så flyttet brikkene ved hjelp av talegjenkjenning.

Du kan lese mer om tidligere sjakkoppgjør mellom menneske og maskin via lenkene under.

Til toppen